Yetişkinlerde Ateş

Ateş, yüksek vücut ısısıdır. Ağızdan bir termometre ile ölçülen 38 ° C ‘den yüksek olduğunda kabul edilir. 37 ° C normal sıcaklık olarak kabul edilmekle birlikte, vücut sıcaklığı gün boyunca değişir. Ateş sabit bir sıcaklıkta kalmaz. Bazen sıcaklık zirve yapar ve sonra normale döner. Bu sürece aralıklı ateş denir. Bazen ateş değişir ancak normale dönmez. Bu sürece hafif ateş denir.
Ateşin Sonuçları
İnsanların sahip olduğu semptomlar, ateşin kendisinden ziyade ateşe neden olan durumdan kaynaklanır. Çoğu insan ateşin zarar verebileceğinden endişe etse de, çoğu kısa ömürlü enfeksiyonun neden olduğu vücut sıcaklığındaki tipik geçici yükselmeler 38 ° ila 40 ° C’ye kadar sağlıklı yetişkinler tarafından iyi tolere edilir. Bununla birlikte, orta derecede ateş, kalp veya akciğer rahatsızlığı olan yetişkinler için biraz tehlikeli olabilir, çünkü ateş, kalp atış hızının ve solunum hızının artmasına neden olur.
Aşırı sıcaklık yükselmesi zarar verici olabilir. Bu kadar yüksek vücut ısısı, çoğu organın arızalanmasına ve sonuçta bozulmasına neden olabilir. Bu tür aşırı yükselmeler bazen çok şiddetli enfeksiyondan kaynaklanır.
İlginizi Çekebilir: Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyatları
Ateşin Nedenleri
Ateşe neden olan maddelere pirojenler denir. Pirojenler vücudun içinden veya dışından gelebilir. Mikroorganizmalar ve ürettikleri maddeler, vücut dışında oluşan pirojenlere örnektir. Vücutta oluşan pirojenler genellikle monositler ve makrofajlar tarafından üretilir. Vücudun dışından gelen pirojenler, vücudu kendi pirojenlerini serbest bırakması için uyararak veya beynin sıcaklığı kontrol eden alanını doğrudan etkileyerek ateşe neden olabilir.
Ateşin tek nedeni enfeksiyon değildir. Ateş ayrıca iltihaplanma, bir ilaca tepki, alerjik reaksiyon, otoimmün bozukluklar ve tespit edilmemiş kanserden kaynaklanabilir. Birçok rahatsızlık ateşe neden olabilir. Genel olarak şu şekildedir:
- Bulaşıcı
- Kanser
- İltihaplı
4 gün veya daha kısa süren ateşi olan yetişkinlerde bulaşıcı bir neden olasılığı yüksektir. Bulaşıcı olmayan bir nedenin, uzun süre devam eden veya geri dönen ateşe neden olma olasılığı daha yüksektir. Birçok kanser ateşe neden olur.
İlaçlar bazen ateşe neden olur. Örneğin, penisilin gibi ve sülfa ilaçları ateşi tetikleyebilir.
En Yaygın Nedenler
- Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları
- Gastrointestinal enfeksiyonlar
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Deri enfeksiyonları
- Akut solunum yolu enfeksiyonları
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN