Şarj Dinamosu Nedir?

Motorun çalıştığı süre içerisinde mekanik enerji ortaya çıkar ve şarj dinamosu bu enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlar. Bu dinamonun devreye girebilmesi içinde motorun mutlaka çalışır durumda olması gerekir.  Dinamo aracın motor devrine göre elektrik üretmeye başlar ve bu sayede akünün şarj edilerek dolmasına neden olur. Kısacası şarj dinamosunun görevi bir aracın elektrik enerjisinin üretilmesini sağlamaktır.

Şarj Dinamosu Nasıl Çalışır?

Aracınızın direksiyonuna oturduğunuz ve kontağı çevirdiğinizde yağ ve şarj göstergeleri yanmaya başlar. Siz marşa basarak otomobilin çalışmasını sağladığınızda bu lambalar söner. Şarj dinamosunun üretmiş olduğu elektrik motorun devri ile değişmeye başlar ve sistem eksiksiz bir şekilde çalışıyorsa uyarı vermeden yoluna devam eder. Ancak burada yaşanan herhangi bir sıkıntı ise uyarı lambalarının yanmasına neden olacaktır.   Şarj dinamosu vantilatör kayışının sayesinde krank kasnağından hareketini alır, bu kayış koparsa şarj lambası yanar ve sürücünün bu durumda motoru stop ederek en yakın tamir servisine aracınızı götürmenizi bekler. 

Şarj Dinamosu Bozulursa Ne Olur?

Şarj dinamosunun da her parça gibi kendisine göre bir ömrü vardır. Bu ömrün tamamlanması durumunda dinamo yeterli olan elektriği üretemez bu sayede akü zayıflar ya da tamamen boşalır. Bir şarj dinamosunun arıza yaptığını gösteren en önemli belirtiler ise şunlardır. 

Dinamo Kömürü Biterse

Dinamo kömürü bittiğinde ya da aşındığında araç elektrik üretemeyeceğinden dolayı şarj lambası sürekli olarak yanmaya başlayacaktır. 

Ses Gelmesi

Dinamodan gelen ses bilyelerin bozuk olduğunu gösterecektir. Özellikle aracın gazına bastığınız zaman içeride fazla gürültü geliyorsa bu durumda şarj dinamosu arızalanmış olabilir. Eğer ki gelen bu sese çözüm bulunmazsa bu durumda dinamo içerisindeki rulmanlar dağılır ve dinamo kilitlenir. Bunun neticesinde ise kayış dönmez ve doğal olarak aracın hız limitine göre kayış kopar. Bu durumda ide devir daim çalışmaz ve motordaki su sirkülasyonu kesilir bu da aracınızın hararet yapması anlamına gelir. 

Konjektör Arızası

Eğer ki konjektör bozulursa bu durumda elektrik gerilimi fazla gideceğinden dolayı aracın lambalarında patlamalar sık sık yaşanır. 

Sonuç olarak toparlayacak olursak aracınızın gazından ayağınızı çektiğinizde far ışıkları azalıyorsa akü zayıflamış ya da şarj dinamosu yeterli elektriği üretmiyor demektir.    

18 Kasım 2019
995 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al