Yatak Yarası Tedavisi
Yatak yaraları, uzun süreli yatmak nedeniyle kan akışı eksikliğinden kaynaklanan cilt hasarıdır. Yatak yaraları özellikle kemikli bölgelerdeki ciltte çekme, sürtünme ve nem ile birleşen basınçtan kaynaklanır. Teşhis genellikle fizik muayeneye dayanır. Uygun tedavi ile erken dönem yatak yaraları genellikle iyileşir. Cildin sık sık yeniden konumlandırılması ve titizlikle bakımı, yatak yaralarını önlemenin en iyi yollarıdır.
Yatak yaraları, yatağa veya sandalyeye mahkum olan veya kendilerini yeniden konumlandıramayan her yaştan insanda ortaya çıkabilir. Yataktan, tekerlekli sandalyeden, alçıdan, atelden, uygun olmayan protez cihazdan veya başka bir nesneden deriye baskı uygulandığında oluşur. Yatak yaralarının en sık görüldüğü yerler, kalça kemikleri, kuyruk kemiği, topuklar, ayak bilekleri ve dirsekler gibi kemiğin cilde yakın olduğu yerlerdir, ancak bunlar herhangi bir yerde de meydana gelebilir. Sinir hasarı veya felci olan kişilerde yatak yaraları geliştirme riski daha yüksektir.
Yatak yaraları en sık yaşlı insanlarda ortaya çıkar, çünkü ciltleri daha incedir ve daha yavaş iyileşir. Yaralar genellikle insanlarda hareket etme yeteneklerini sınırlayan farklı bir tıbbi sorun nedeniyle hastaneye kaldırıldıktan sonra gelişir. Yatak yaraları, hastanelerde veya bakımevlerinde geçirilen süreyi uzatır. Tedavi edilmezlerse veya altta yatan sağlık koşulları iyileşmelerini engelliyorsa yaşamı tehdit edebilir.
İlginizi Çekebilir: Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Yaşlanmanın kendisi yatak yaralarına neden olmaz. Ancak dokularda yatak yaralarının oluşma olasılığını artıran değişikliklere neden olur. İnsanlar yaşlandıkça cildin dış tabakaları incelir.
Bazı koşullar, yaşlı insanlarda yatak yaralarının oluşma olasılığını artırır:
- İnme gibi bir rahatsızlık nedeniyle normal hareket edememe
- Örneğin ameliyat nedeniyle uzun süre yatakta kalmak
- Aşırı uyumak
- Sinir hasarı nedeniyle duyu kaybı
- Demans gibi bir rahatsızlık nedeniyle kendi rahatsızlığı veya ağrıları da dahil olmak üzere içinde ve çevresinde olup bitenlere daha az tepki verme
- Diyabet, periferim arter hastalığı gibi bir bozukluk nedeniyle yara iyileşme kapasitesinin bozulması
Yatak Yaralarının Nedenleri
Yatak yaralarının gelişmesine katkıda bulunan nedenler arasında basınç, çekiş, sürtünme, nem, yetersiz beslenme vardır. Kan akışı birkaç saatten fazla kesilirse, dış tabakasından başlayarak cilt ölür. Ölü deri parçalanır ve açık bir yara gelişir. Çoğu insan, uykuda olsalar bile düşünmeden sürekli pozisyon değiştirdikleri için yatak yaraları oluşmaz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN