Trafik Kazası Tazminatı Ne Kadardır?
Ne kadar dikkatli bir sürücü olsak da direksiyon koltuğuna oturduğunuz zaman risklerle karşı karşıya olduğunuzu unutmamanız gerekiyor. Sizin dikkat ediyor olmanız karşı sürücünün size gelip çarpmaması için engel olmadığı gibi bazen aracınızı bıraktığınız yerde bile kazaya karışabiliyor. İşte bunun için trafik sigortası ve kasko sigortası her aracın olmazsa olmaz güvencesidir. Trafik kazalarını ortadan kaldırmak mümkün olmasa da kaza sonrasında tazminat ile mağduriyeti bir nevi de olsa aza indirmek mümkün.
Özellikle kalabalık ve trafiğin yoğun olduğu büyük şehirlerde kaza büyük bir sorun. Sizin diktiniz diğer sürücülerin size çarpmamasının önüne geçmiyor. Kazaların boyutu büyükte olabiliyor küçükte. Ancak sonuç ne olursa olsun mağduriyet sigorta şirketleri tarafından giderilebiliyor.
Trafik Kazası Tazminatı Nedir?
Türkiye’de her gün mutlaka kaza yaşanıyor ve kaza sonrasında mağduriyet yaşanması halinde bu duruma yol açan kişiden tazminat isteme gibi bir durum söz konusu. Yasal olan bu hak konusunda çok az kişinin bilgi sahibi olduğunu ya da hiç bilgilerinin olmadığını biliyoruz. Ancak kaza sonrasında mağdur olan sürücü kazaya sebebiyet veren sürücüye maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Davanın kazadan sonra 1 yıl içerisinde mutlaka açılması gerekiyor. Zararın türüne göre elde bulunan evraklarla birlikte sigorta şirketine başvurmak gerekiyor. Evrakların eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi sonrasında ise 8 iş günü içerisinde tazminat ödemesi mağdur olan kişiye ya da yakınlarına ödenir.
Trafik Kazası Tazminatı Tutarları
Trafik kazası sonrasında tazminat hesaplaması yapılırken pek çok durum aynı anda göz önünde bulundurulur. Örneğin kazada ölen var mı varsa kaç yaşında, aylık kazancı neydi, bakmakla yükümlü olduğu kişiler var mıdır? Ölen kişinin akrabalık derecesi belirlendikten sonra ölenin ortalama ömrü hesaba katılarak tazminat tutarı belirlenmeye çalışılır. Özellikle hayatını kaybeden kişi yetişkin değil de genç ise bu durumda çocuğun gelecekte ailesine yardım edebileceği ihtimali de göz önünde bulundurulur. Bu tazminatı tek başına sizin üstlendiğinizi düşünürseniz ciddi bir rakamın ortaya çıktığını görebilirsiniz. Trafik kazası tazminatı sürücüler için oldukça faydalı bir uygulamadır. Ancak bu tazminattan yararlanabilmek içinde mutlaka aracın sigortalı olması gerekir.
Trafik kazası geçiren kişiye uğradığı zararı tazmin için hukuk sistemimiz ciddi imkânlar tanımışsa da vatandaşlarımız bu hakların varlığından dahi haberdar değillerdir. Uğranılan trafik kazası sonucu zarara uğrayan şahıs bu zararın tazmini için önemli imkânlara sahiptir. Örnek vermek gerekirse gece vakti ışıklandırması olmayan bir yolda ilerleyen sürücü uyarı tabelası olmayan köprü, kavşak vb. bir durumla karşılaşır ve kaza geçirip bir zarara uğrarsa bu zararını devletten tazmin edebilir. Zira devletin bu tür yollarda gerekli uyarı levha ve tabelalarını koymak gibi ciddi bir yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüğüne uymayan İdare (devlet) vatandaşa tazminat ödemekle yükümlüdür. Bu husus birçok yüksek mahkeme kararı ile de sabittir. Örnekten de anlaşıldığı gibi trafik kazasında zarar tazmini için karşılıklı iki kişinin kaza geçirmesine lüzum yoktur. Devletin bu tür eksiklikleri sonucu kazaya uğrayan şahıs dahi zararını tazmin edebildiğine göre her gün onlarca alkollü, agresif, acemi, dikkatsiz sürücü veya yayanın neden olduğu kazalardan oluşan zararların tazmini çok daha anlaşılabilir olmaktadır.
Ölümlü trafik kazalarında zarara uğrayanların talep edebilecekleri tazminatların neler olduğu kanunda açıkça zikredilmiştir. Türk Borçlar Kanunu’nun 53. Maddesi’ne göre “Ölüm halinde ölenin mirasçıları; cenaze giderlerini, ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderlerini ve ölenin desteğinden yoksun kaldıkları miktarı tazminat olarak talep edebilirler.” Kanuna göre ölüm halinde tazmin edilebilecek zararlar 3 başlık altında toplanmıştır. Bu başlıkları biraz açarsak;
1- Cenaze Giderleri: Ölümlü trafik kazalarında ölenin mirasçılar ölümden dolayı ortaya çıkan cenaze masraflarını kazaya sebep olan kişi veya kurumlardan talep edebilirler. Bu cenaze masrafları için defin masrafları, cenazenin bir yerden başka bir yere taşınması vs. gibi zararlar girmektedir.
2- Ölüm Hemen Gerçekleşmemişse Tedavi Giderleri: Ölümlü trafik kazalarında ölüm hemen gerçekleşmemiş ve kazaya uğrayan kişi hastanede bir dönem tedavi görmüş ve ardından ölmüşse bu süreçte yapılan tedavi giderleri kazaya sebep olan kişi veya kurumlardan talep edilebilir. Bu masrafların içine hastane masrafları, ameliyat masrafları ve ilaç masrafları girmektedir.
3- Destekten Yoksun Kalma Tazminatı: Ölümlü trafik kazalarından ölen şahsın mirasçıları kazaya uğrayan kişiden gördükleri destek oranında kazaya sebep olan kişi veya kurumlardan tazminat talep edebilirler. Örnek vermek gerekirse bir aile babasının geçirdiği kaza sonucunda ölmesi halinde bu şahsın maaşı ve ortalama yaşam süresi dikkate alınarak bir tazminata hükmedilir. Ölen şahsın mesleki nitelikleri, yaşı ve yaptığı iş bu tazminatın belirlenmesinde ciddi bir önem arz etmektedir. Olayı daha da somutlaştırırsak 40 yaşında ve aylık 1.500,00 TL geliri olan bir şahsın trafik kazası neticesinde ölmesi halinde ortalama yaşam süresi 65 olarak alınır ve bu şahsın ailesine 25 yıl daha bakabileceği varsayılarak 25 yıllık süre için bir tazminata hükmedilebilir. Bu tazminatı ölenin ailesi talep edebileceği gibi ölenle hiçbir bağlantısı olmayan 3.şahıslar dahi ölenin desteğini aldıklarını ispatlarlarsa bu tazminatı talep edebilirler. Çocuk ölümlerinde de ölen çocuğun ailesi kazaya sebep olan kişi veya kurumlardan destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilirler. Bu tazminat belirlenirken çocuğun ileriki dönemlerde ailesine yapacağı katkı göz önüne alınarak bir tazminata hükmedilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN