Tip 2 Diyabetin Nedenleri ve Risk Faktörleri
Tip 2 diyabet, çok sayıda risk faktörüne sahip yaygın bir durumdur. Hastalık, kan şekeri seviyelerinde bir artış ve glikozu hücrelere taşıyan insülin hormonuna karşı artan direnç ile kendini gösterir. Yeterli insülin duyarlılığı olmadan, kan dolaşımında çok fazla glikoz kalır ve bu da tehlikeli komplikasyonlara yol açabilir. Tip 2 diyabetin nedenleri, obezite ve egzersiz eksikliği gibi yaşam tarzı faktörlerinden hamilelik sırasında gestasyonel diyabet tanısı almaya kadar değişebilir.
Tip 2 Diyabetin Sebepleri
Tip 2 diyabet genellikle bir yaşam tarzı hastalığı olarak kabul edilir, yani birkaç yaşam tarzı faktörüne bağlı olarak durumu geliştirme olasılığı artar, ancak aile öyküsü ve genetiği de önemli bir rol oynar. Olası nedenler şunları içerir:
Kötü beslenme: İşlenmiş gıdalar ve rafine karbonhidratlardan zengin bir diyet genellikle tip 2 diyabetle bağlantılıdır. Lif, meyve ve sebzeler hastalığa karşı koruyucudur.
Düşük aktivite seviyesi: Egzersiz, kasların kan dolaşımındaki glikozu kullanmasına yardımcı olabileceğinden, hareketsiz bir yaşam tarzı diyabet için bir risk faktörüdür.
Yaş: Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, tip 2 diyabet 45 yaşın üzerindeki erişkinlerde teşhis edilme eğilimindedir.
Yüksek kardiyovasküler kan belirteçleri: Trigliseritler ve kolesterol gibi yüksek lipid biyobelirteçleri, hastalıkla güçlü bir şekilde ilişkilidir.
Obezite: 30’un üzerinde bir vücut kitle indeksi, tip 2 diyabet ile ilişkilidir.
Metabolik sendromun tarihçesi: Yüksek kolesterol ve trigliseritler, yüksek bel-kalça oranı, yüksek tansiyon vb. gibi farklı biyolojik belirteçlerin ve ölçümlerin bir kümesi olarak tanımlanan metabolik sendroma sahip olmak, yüksek kan şekeri prevalansı ile çok güçlü bir şekilde bağlantılıdır. diyabette görüldüğü gibi.
Gestasyonel diyabet öyküsü: Gebelik diyabeti Türkiye’deki hamile kadınların %2 ila %10’unu etkiler. Gebelik sırasında gestasyonel diyabet tanısı konmuş olmak onlar doğurmak beş ile 10 yıl sonra tip 2 diyabet geliştirme olasılığı kadınlara üç ila 10 kat yapar. Bebekleri de daha sonraki yaşamlarında diyabet geliştirme riski altındadır.
Genetik
Tip 2 diyabet teşhisi konmuş aile üyelerine sahip kişilerin, kendilerini geliştirme riski daha yüksek gibi görünüyor. Ancak tip 2’ye genetik yatkınlık olması tanı garantisi değildir. Yaşam tarzı, besin yükünüze, kilonuza, yaşınıza, cinsiyetinize ve diğer yaşam tarzı belirteçlerine bağlı olarak genlerin açılıp kapatılabileceği epigenetik adı verilen bir kavram olan diyabetin kimde olduğunu belirlemede önemli bir rol oynar.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN