Yumurtanın içeriğinde Ne var ve Faydası Nedir?

Yumurtanın içeriğinde Ne var ve Faydası Nedir?

Yumurtanın Beyazı

Yumurtanın beyazı proteinden yapılır. B vitaminleri içerir, aynı zamanda biotin gibi belirli B vitaminlerini bağlayabilen ve böylece emilimini önleyen bir protein olan avidin içerir. Avidinin büyük bir kısmı uzun süreli ısıtma ile yok edilir, böylece besin kaybı az olur. 

Yumurtanın Sarısı

Yumurta sarısında, zeytin yağında yaygın olarak bulunan bir omega-9 tekli doymamış yağ olan yaklaşık % 46 oleik asit,% 38 doymuş yağ ve % 16 çoklu doymamış yağlar vardır.

PUFA oranı, tavukların nasıl yetiştirildiğine bağlıdır. Organik beslenen tavukların çoğu omega-6 yönünden yüksek tahıllarla beslendiğinden, marketteki tavuklara göre daha değerli oranlara sahiptir.

Yumurtanın sarısı hem plazmada hem de gözler gibi belirli dokularda konsantrasyonlarını artırabilen yüksek seviyelerde karotenoidlere sahiptir. Belki de daha da önemlisi, yumurta sarısı en zengin kolin kaynaklarıdır.

Son olarak, yumurta sarısı yumurtanın beyazından daha az protein içermesine rağmen, daha yüksek temel amino asit lösin konsantrasyonlarına sahiptir .

Yumurta sarısı çoğunlukla yağ asitleri, kolesterol ve yağda çözünen besin maddelerinden yapılır. Protein bakımından yumurtan beyazından daha düşük olmasına rağmen, temel bir amino asit olan daha yüksek konsantrasyonlarda lösin içerir.

Hksigorta.com’dan Özel Sağlık Sigortası Teklifi Ankara Alın

Kolesterol

Kolesterol, tüm hücrelerimizde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Kortizol, DHEA, testosteron gibi birçok hormonun türetildiği pregnenolon için hammadde sağlamak gibi birçok işlevi yerine getirir.

Tipik kan testleri ile ölçülen kolesterol seviyeleri, hem ürettiğimizden kolesterolü hem de yediğimiz kolesterolü yansıtır. Çoğu insan yediklerinden daha fazla kolesterol üretir.

Kardiyovasküler Hastalıklar

Orta yaşlılarda ve Akdeniz diyeti uygulayanlarda yapılan çalışmalar, yumurta tüketimi ile kardiyovasküler hastalık riski arasında hiçbir ilişki bulamamıştır. Başka bir çalışma, haftada 1–6 yumurta tüketen kişilerde inme veya koroner arter hastalığı riskinde artış olmadığını göstermiş, haftada 6’dan fazla yumurta yiyenlerde ise yalnızca koroner arter hastalığı riskini artırdığı görülmüştür.  

Yumurta tüketimini spesifik olarak inceleyen çalışmalar, diyabet hastaları dışında herhangi bir kardiyovasküler hastalıkla ilişkili olmadığını ortaya çıkarmıştır. Kanıtlar şeker hastalarında yumurta tüketimi ile kalp hastalığı arasında bir bağlantı olduğunu öne sürse de, kontrollü çalışmalar böyle bir bağlantı kuramamıştır.

29 Ağustos 2020
382 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al