Soğuk Algınlığı Nedir?

Soğuk Algınlığı Nedir?

Soğuk algınlığı yani diğer ismiyle nezle virüs kaynaklı olarak vücutta üst solunum yollarını etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Genelde kış mevsiminde görülen bu hastalık yaş ne olursa olsun herkesi kolaylıkla etkileyebilmektedir. Özellikle kapalı alanlarda bulaşma ihtimali yüksek olduğundan dolayı bu hastalığa yakalanmış olan kişilerden uzak durmak en mantıklı olan tercih olacaktır. Soğuk algınlığı özellikle çocuklarda yetişkinlere oranla dava fazla görülür. Çocukların bağışıklıklarının zayıf olması oku gibi kalabalık ortamlara girmeleri bu oranın artmasına nedendir. Çocuklar yıl boyunca 8 kez soğuk algınlığına yakalanabilirken yetişkinler yılda 3 kez olabilirler. 

Soğuk Algınlığı Neden Olur?

Soğuk algınlığının nedenleri bakteri değil virüslerdir. Bunun içinde nasıl mücadele etmemiz gerektiğini bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı hava ve dokunmayla bir başkasına rahatça geçebilirler bunun içinde özellikle gün boyu kapalı alanlarda kalan kişilerin hijyenlerine dikkat etmeleri gerekir.  Soğuk algınlığının genelde üşütme, ıslak saçlar ve hava değişimi gibi nedenlerden olduğu düşünülür ancak bunlardan doğrudan olarak geçmezler.

Soğuk Algınlığı Belirtileri Nedir?

Soğuk algınlığında solunum yolu enfeksiyonu meydana geldiğinden dolayı baş, boyun ve boğaz bölümü etkilenir. Duruma göre etki göğüs ve ciğerlere kadar da inebilir. Ancak bunun için zamanında müdahale edilmesi halinde genelde böyle sonuçlanmaz.  Soğuk algınlığının belirtileri ise aşağıdaki gibi olur.

  • Burun akıntısı, burun tıkanıklığı
  • Öksürük
  • Kulak tıkanıklığı
  • Baş ağrısı
  • Kas ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Gözlerde kaşınma ve sulanma
  • Halsizlik, yorgun hissetme
  • Ateş

Kışın çok fazla görülen bu durumda riskli bazı hastalık gurupları vardır. Örneğin astım ve KOAH hastalarının kendilerine dikkat etmeleri gerekir. Bu tip hastalıklarda bağışıklık sistemi zayıf olduğundan dolayı ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilir. Soğuk algınlığının yukarıda bahsettiğimiz belirtileri herkes için aynı şekilde geçerlidir. Ancak bunlara ek olarak kişiden kişiye değişik olarak sinirlilik hali, huysuzluk, mızmızlanma, uykusuzluk gibi durumlarda eşlik eder.

Soğuk Algınlığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Soğuk algınlığında tedavi yoktur ve bunun içinde antibiyotik kullanılması gerekmez. Genelde kendi kendiliğine geçer ve bunun içinde vücudun dinlenmesi ve bol sıvı tüketilmesi gerekir. Geçme süresi ise kişiden kişiye 1-2 haftayı bulabilir.

15 Kasım 2019
583 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al