D Vitamini Takviyeleri Sağlığa İyi Gelir Mi?
D vitamini, genel sağlığımız için temel bir besindir, ancak birçok insan, D vitamini eksikliği riski nedeniyle D vitamini takviyelerine güvenir.
D vitamini takviyesi, güneş ışığına maruz kaldığında cilt tarafından üretilebilen vücutta önemli bir prohormon olan yapay bir D vitamini kaynağıdır. Hafif veya ara sıra güneşe maruz kalmak bile vücudun yeterli miktarda D vitamini depolaması için yeterlidir. D vitamini eksikliği durumlarında bir kişinin yeterince güneşe maruz kalmaması veya vücudun güneş ışığını kullanamaması durumunda. Herhangi bir nedenle depolanmış D vitamini bir takviye önerilebilir. Kalsiyum ve D vitamini, kemik mineral kaybını önlemek için birlikte çalışır, böylece yaşlandıkça kırıkları ve osteoporozun olumsuz semptomlarını önler.
Kemik sağlığı
D vitamininin vücuttaki en büyük faydalarından biri, yaşlandıkça kemik yoğunluğunu korumak için gerekli olan bağırsaktaki kalsiyum alımını arttırmasıdır. Osteoporozdan korunmak ve sağlıklı bir kalsiyum alımını sürdürmek için sistemimizde yeterli miktarda D vitaminine de ihtiyacımız var.
Hamile/Emzirme
Hamilelik ve emzirmenin doğası gereği, bu durumdaki birçok kadın, besinleri çocukları ile paylaşıldığı için D vitamini eksikliği yaşar. Araştırmalar, hem bebeğin hem de annenin sağlığı için bu gibi durumlarda takviyenin akıllıca olduğunu ileri sürmüştür.
Yüksek kan basıncı
Çalışmalar, belirli demografik özelliklerde düşük hipertansiyon seviyeleri ile takviye veya güneş ışığına doğal maruz kalma yoluyla yeterli D vitamini alımı seviyeleri arasında korelasyonlar bulmuştur.
İlginizi Çekebilir: Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
D Vitamini Takviyelerinin Aşırı Dozunun Yan Etkileri
İnsanlar diyetlerinde güneşe maruz kalma ve D vitaminine ek olarak D vitamini takviyesi aldıklarında bildirilen bazı potansiyel yan etkiler vardır. Çok fazla almanın belirtilerinden bazıları şunlardır:
- Kemiklerin ve kan damarlarının kireçlenmesi
- Kaybı iştah
- Baş ağrısı
- Kusma
- Kuru ağız
- Kabızlık / İshal
Çoğu uzman, günlük 10–20 mikrogram D vitamini alımının yeterli olduğu konusunda hemfikirdir. Kısa süreler için daha yüksek alımlarla iyi sonuç verebilirken, hemen hemen her hasta için günlük 25-100 mikrogram arasında bir takviye yeterli olacaktır. Özellikle başka ilaçlar kullanıyorsanız, günlük diyetinize herhangi bir yeni takviye eklemeden önce doktorunuzla konuşmanız her zaman akıllıca olacaktır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN