Sinüs ve Baş Ağrısının Tedavisi
Tıkanmış sinüsleriniz, burnunuzun üzerinde ve gözlerinizin arasında ağrı ve baskıya neden olabilir, ancak doğru tedavi rahatlama sağlayabilir. Öncelikle rahatsızlığınızın nedeni sinüs baş ağrısının olup olmadığını öğrenmeniz gerekir.
Bu baş ağrıları şöyle sonuçlar verebilir:
Sinüslerin çevresinde ağrı ve baskı hissedilmesi. Alında, özellikle gözlerin arkasına ve burnun üstüne dokunulduğunda hassas olabilir.
Eğilme veya uzanma gibi hareketle daha da kötüleşen ağrı.
Tek semptomunuz ağrı ise, muhtemelen sinüs baş ağrınız yoktur. Bunların genellikle aşağıdakiler dahil başka semptomları da vardır:
- Tıkalı burun
- Burun akıntısı
- Öksürük
- Boğaz ağrısı
- Yorgunluk
Sinüsler Nasıl Tedavi Edilir?
Doktorunuz baş ağrısı ve sinüs ağrınızın altında yatan nedenleri tedavi etmeye çözüm arayacaktır ve bunun içinde izlenmesi gereken birtakım yol vardır. Bu yollar şu şekildedir:
Asetaminofen , ibuprofen veya naproksen sodyum gibi ilaçlar yardımcı olabilir.
Reçetesiz satın alabileceğiniz ilaçlar, tıkalı sinüs boşluklarınızın açılmasına yardımcı olur. Bunu geniz yollarınızdaki şişlik ve mukusu azaltarak yaparlar.
İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası
Burun tıkanıklığı giderici spreyleri arka arkaya 3 günden fazla kullanmamalısınız, yoksa tıkanıklığınızı daha da kötüleştirebilir. Oral dekonjestanları 7 günden fazla kullanmayın. Ayrıca ağrı kesici ilaç alırsanız, dekonjestanın da içermediğinden emin olun, böylece yanlışlıkla çok fazla almayacaksınız.
Bazı durumlarda, doktorunuz tıkanıklığınızı ve ağrınızı azaltmak için bu spreyleri ve diğer ilaçları reçete edebilir.
Alerjiler sinüs problemlerinize neden oluyorsa bu ilaçlar yardımcı olabilir.
Kuru hava sinüslerinizi tahriş edebilir, bu nedenle bir nemlendirici veya buharlaştırıcı kullanın. Diğer seçenekler arasında yüzünüzde birkaç dakika ılık, ıslak bir havlu tutmak veya tuzlu solüsyon burun spreyi kullanmak sayılabilir.
Bir ampul şırıngası veya neti kabı alın ve sinüslerinizi tuzlu suyla yıkayın. Nemlendirir ve burun geçişlerinizden mukusu temizlemeye yardımcı olur, bu da basıncı azaltır.
Damıtılmış, steril veya önceden kaynatılmış ve soğutulmuş su kullanın. Tıkalı burnunuzu temizlemek için tuzlu su burun spreylerini de deneyebilirsiniz.
Parfüm, sigara dumanı ve bazı kimyasallar burun geçişlerinizi tahriş edebilir ve semptomlarınızı kötüleştirebilir.
Evde tedaviler işe yaramazsa yüzünüzde veya gözlerinizde ateş, ağrı veya şişlik varsa, gözleriniz veya yanaklarınızda kızarıklık, şiddetli baş ağrısı, kafa karışıklığı veya boyun tutulması varsa hemen doktorunuza görünün.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN