Bebeklerde Sarılık ve Tedavisi
Bebek sarılığı, yeni doğmuş bir bebeğin cildinde ve gözlerinde sarı renk değişimidir. Bebek sarılığı, bebeğin kanında kırmızı kan hücrelerinin sarı pigmenti olan bilirubinin fazla olmasından meydana gelir.
Bebek sarılığı, özellikle 38. gebelik haftasından önce doğan bebeklerde ve bazı emzirilen bebeklerde yaygın bir durumdur. Bir bebeğin karaciğeri kan dolaşımındaki bilirubinden kurtulacak kadar olgunlaşmadığı için oluşur. Bazı bebeklerde altta yatan bir hastalık bebek sarılığına neden olabilir.
35. gebelik haftası ile tam term arasında doğan bebeklerin çoğu sarılık tedavisi gerektirmez. Nadiren, alışılmadık derecede yüksek bilirubin seviyesi, özellikle şiddetli sarılık için belirli risk faktörlerinin varlığında yenidoğanı beyin hasarı riskine sokabilir.
Bebek Sarılığı Belirtileri Nelerdir?
Bebek sarılığının ana belirtisi olan ciltte ve gözlerin beyazlarında sararma, genellikle doğumdan sonraki ikinci ve dördüncü günler arasında ortaya çıkar. Bebek sarılığını kontrol etmek için bebeğinizin alnına veya burnuna hafifçe bastırın. Bastığınız yerde cilt sarı görünüyorsa, muhtemelen bebeğinizde hafif sarılık vardır. Bebeğinizde sarılık yoksa ten rengi normal renginden biraz daha açık görünmelidir.
Bebek Sarılığının Nedenleri
Fazla bilirubin, sarılığın ana nedenidir. Sarılığın sarı renginden sorumlu olan bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasından salınan pigmentin normal bir parçasıdır. Yenidoğanlar, yaşamın ilk birkaç gününde kırmızı kan hücrelerinin daha fazla üretimi ve daha hızlı parçalanması nedeniyle yetişkinlerden daha fazla bilirubin üretir.
İlginizi Çekebilir : Ankara tamamlayıcı sağlık sigortası
Normalde karaciğer, bilirubini kan dolaşımından filtreler ve onu bağırsak yoluna bırakır. Yeni doğmuş bir bebeğin olgunlaşmamış karaciğeri genellikle bilirubini yeterince hızlı çıkaramaz ve fazla bilirubine neden olur. Bu normal yeni doğan koşullarından kaynaklanan sarılık, fizyolojik sarılık olarak adlandırılır ve tipik olarak yaşamın ikinci veya üçüncü gününde ortaya çıkar.
Bebek Sarılığında Risk Faktörleri
Bebek Sarılığında Risk Faktörleri
Sarılık için başlıca risk faktörleri, özellikle komplikasyonlara neden olabilecek şiddetli sarılık şu etkenlerden dolayı ortaya çıkabilir.
- Erken doğum. 38. gebelik haftasından önce doğan bir bebek
- Doğum sırasında morarma.
- Annenin kan grubu bebeğininkinden farklıysa.
- Anne sütüyle beslenen bebekler, özellikle emzirmede zorluk çeken veya emzirmeden yeterince beslenenlerde sarılık riski daha yüksektir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN