Serotonin Nedir ve Ne Yapar?

Serotonin Nedir ve Ne Yapar?

Serotonin, sinir hücrelerinin ürettiği kimyasal bir maddedir. Sinir hücreleriniz arasında sinyaller gönderir. Serotonin çoğunlukla sindirim sisteminde bulunur. Ancak aynı zamanda kan trombositlerinde ve merkezi sinir sisteminde de bulunur.

Serotonin, esansiyel amino asit triptofandan yapılır. Bu amino asit, vücudunuza diyetiniz yoluyla girmelidir ve genellikle fındık, peynir ve kırmızı et gibi gıdalarda bulunur. Triptofan eksikliği, serotonin seviyelerinin düşmesine neden olabilir. Bu, anksiyete veya depresyon gibi duygu-durum bozukluklarına neden olabilir.

Serotonin Ne Yapar?

Serotonin, duygularınızdan motor becerilerinize kadar vücudunuzun her bölümünü etkiler. Serotonin, doğal bir duygu-durum düzenleyici olarak kabul edilir. Uyumaya, yemeye ve sindirmeye yardımcı olan kimyasaldır.

  • Depresyonu azaltmak
  • Kaygıyı düzenlemek
  • Yaraları iyileştirme
  • Mide bulantısını uyarmak
  • Kemik sağlığını korumak

İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası

Serotoninin Vücudunuzdaki İşlevleri

Bağırsak hareketleri: Serotonin öncelikle vücudun mide ve bağırsaklarında bulunur. Bağırsak hareketlerinizi ve işlevinizi kontrol etmeye yardımcı olur.

Ruh hali: Beyindeki serotoninin kaygıyı, mutluluğu ve ruh halini düzenlediği düşünülmektedir. Kimyasalın düşük seviyeleri depresyonla ilişkilendirilmiştir ve ilaçla getirilen artan serotonin seviyelerinin uyarılmayı azalttığı düşünülmektedir.

Mide bulantısı: Serotonin, mide bulantınızın nedenlerinden biridir. Serotonin üretimi daha hızlı zararlı veya üzücü yiyecek dışarı itmek yükselir ishal. Kimyasal ayrıca kanda artar, bu da beynin mide bulantısını kontrol eden kısmını uyarır.

Uyku: Bu kimyasal, beynin uyku ve uyanmayı kontrol eden kısımlarını uyarmaktan sorumludur. Uyuyup uyanmamanız, hangi alanın uyarıldığına ve hangi serotonin reseptörünün kullanıldığına bağlıdır.

Kan pıhtılaşması: Kan trombositleri, yaraların iyileşmesine yardımcı olmak için serotonin salgılar. Serotonin, küçük arterlerin daralmasına neden olarak kan pıhtılarının oluşmasına yardımcı olur.

Kemik sağlığı: Serotonin kemik sağlığında rol oynar. Kemiklerdeki önemli ölçüde yüksek serotonin seviyeleri, kemikleri zayıflatan osteoporoza yol açabilir.

Cinsel işlev: Düşük serotonin seviyeleri, artan libido ile ilişkilendirilirken, artan serotonin seviyeleri, azaltılmış libido ile ilişkilidir.

Serotonin, ruh halinizi düzenlemeye yardımcı olur. Serotonin seviyeleriniz normal olduğunda, şunları hissedersiniz:

  • Daha mutlu
  • Daha sakin
  • Daha odaklanarak
  • Daha az endişeli
  • Duygusal olarak daha kararlı

Genel olarak, kanınızdaki serotonin düzeyleri için normal aralık, mililitrede 101–283 nanogramdır. Ancak bu kıyaslama, test edilen ölçümlere ve numunelere bağlı olarak biraz farklılık gösterebilir, bu nedenle test sonuçları hakkında doktorunuzla konuşun.

30 Eylül 2021
138 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al