Bakteri Nedir?

Bakteriler tek hücreli mikroplardır. Hücre yapısı, çekirdeğe veya zara bağlı organellere sahip olmadığından diğer organizmalardan daha basittir. Bunun yerine, genetik bilgiyi içeren kontrol merkezleri tek bir DNA döngüsünde bulunur. Bazı bakterilerin, plazmid adı verilen fazladan bir genetik malzeme çemberi vardır. Plazmid genellikle bakteriye diğer bakterilere göre bir miktar avantaj sağlayan genler içerir. Örneğin, bakteriyi belirli bir antibiyotiğe dirençli kılan bir gen içerebilir.
Bakteriler temel şekillerine göre beş gruba ayrılır:
- Küresel (kok),
- Çubuk (basil),
- Spiral (spirilla),
- Virgül (vibrios)
- Tirbuşon (spiroketler).
Tek hücreler, çiftler, zincirler veya kümeler halinde var olabilirler.
Bakteriyel şekiller
Bakteriler dünyadaki her habitatta bulunur: toprak, kaya, okyanuslar ve hatta karda. Bazıları bitkiler ve insanlar dahil diğer organizmaların içinde veya üzerinde yaşar. İnsan vücudunda insan hücrelerinin yaklaşık 10 katı bakteri hücresi vardır. Bu bakteri hücrelerinin çoğu sindirim sistemini kaplar. Bazı bakteriler, besin döngüsünde önemli bir rol oynadıkları toprakta veya ölü bitkilerde yaşarlar. Bazı türler gıdaların bozulmasına ve mahsulün zarar görmesine neden olurken diğerleri yoğurt ve soya sosu gibi fermente gıdaların üretiminde inanılmaz derecede faydalıdır. Az sayıda bakteri, hayvanlarda ve bitkilerde hastalığa neden olan parazitler veya patojenlerdir.
Bakteriler Nasıl Çoğalır?
Bakteriler ikili bölünme ile çoğalırlar. Bu süreçte tek bir hücre olan bakteri iki özdeş yavru hücreye bölünür. Bakterinin DNA’sı ikiye bölündüğünde ikili fisyon başlar. Bakteri hücresi daha sonra uzar ve her biri ana hücre ile aynı DNA’ya sahip iki yavru hücreye ayrılır. Her bir yavru hücre, ana hücrenin bir klonudur.
Doğru sıcaklık ve besinler gibi koşullar uygun olduğunda her 20 dakikada bir bölünebilir. Bu, yalnızca 7 saat içinde bir bakterinin 2.097.152 bakteri üretebileceği anlamına gelir. Bir saat sonra bakteri sayısı devasa bir rakama yükselmiş olacaktır. Bu yüzden patojenik mikroplar vücudumuzu istila ettiğinde hızla hastalanabiliriz.
Hayatta kalma mekanizması
Bazı bakteriler endosporlar oluşturabilir. Bunlar, ısı, UV radyasyonu ve dezenfektanlar gibi düşmanca fiziksel ve kimyasal koşullara son derece dirençli, hareketsiz yapılardır. Bu onları yok etmeyi çok zorlaştırır. Bazı bakteriler, örneğin şarbonun nedeni olan Bacillus anthracis gibi kötü patojenlerdir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN