B12 Vitamininin Yan Etkileri Var Mı

B12 Vitamininin Yan Etkileri Var Mı

Çoğu insan B12 ihtiyacını tükettiği gıdalardan karşılarken, eksikliğini gidermek için B12 takviyesine başvuranlar da vardır. Ancak bazı durumlarda aşırı doz olabilir ve bu, çeşitli b12 vitamini yan etkilerine yol açabilir.

B12 Vitamini Yan Etkileri

B12 Vitamini, vücudunuzun sinir ve kan hücrelerini sağlıklı tutmasına yardımcı olur. Günlük B12 ihtiyacınız yaşınıza göre 0,4 mcg ile 2,8 mcg arasında değişir. Bununla birlikte, vücudunuzda bu vitaminin aşırı dozda olduğu zamanlar olabilir ve bu, hafif ila şiddetli arasında değişen bazı yan etkilere yol açabilir. Aşağıda bu yan etkilere bir göz atalım.

B12 Vitamini Aşırı Doz

B12 vitamini suda çözünen bir vitamindir ve bu nedenle daha yüksek dozlarda bile güvenli kabul edilir. B12 eksikliğini azaltmak için doktorunuz veya sağlık uzmanınız size oral veya enjekte edilebilir bir takviye reçete edebilir. Düşük toksisite yapısı nedeniyle B12 dozu için bir üst sınır (UL) yoktur . Bununla birlikte, bazı durumlarda B12’nin potansiyel yan etkileri olduğu bilinmektedir. Bunlar aşağıdakileri içerir.

  • İshal
  • Kabızlık
  • Kaşıntı
  • Deri döküntüleri
  • Kusma
  • Baş ağrısı
  • Endişe
  • Mide bulantısı
  • Şişme
  • Baş dönmesi

B12, bazı kişilerde yüzde, dilde ve boğazda şişlik ve nefes almada zorluk yaşayabilecekleri çok nadir bir alerjik reaksiyon veya anafilaksiye neden olabilir.

İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası

B12, aldığınız diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Diğer durumlarda, düzenli olarak alınan ilaçlar vücudun B12 emiliminde azalmaya neden olabilir. Bu ilaçlardan bazıları, Kloramfenikol gibi antibiyotikleri, Omeprazol ve Lansoprazol gibi asit reflüsü için kullanılan ilaçları ve Tagamet, Zantac ve daha fazlası gibi histaminleri içerir.

B12 vitamini, B vitamini kompleksinde suda çözünen bir vitamindir ve kobalaminler olarak bilinen kobalt içeren bir bileşiğin bir dizi farklı formunu tanımlamak için kullanılır. Gıdalarda bulunan en yaygın kobalaminlerden biri metilkobalamin olarak bilinir. B12 vitamini gıdalardaki proteinlere bağlanır ve emildikten sonra vücuda salınır.

Vücut, kan hücrelerinin üretimi ve uygun sinir sistemi aktivitesi dahil olmak üzere bir dizi önemli işlev için B12 vitamini gerektirir.

Sitemizden yapacağınız sağlık sigortalarında yararlanacağınız sürpriz indirimleri bekleyin.

14 Aralık 2021
154 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al