Renk Körlüğü Nedir ve Nedenleri
Renk körlüğü, belirli renkler arasındaki farkı görememe durumudur. Birçok kişi bu durum için yaygın olarak “renk körü” terimini kullansa da, her şeyin siyah ve beyaz tonlarında görüldüğü gerçek renk körlüğü nadirdir.
Renk körlüğü genellikle kalıtsaldır. Erkeklerin renk körlüğü ile doğma olasılığı daha yüksektir. Renk körlüğü olan çoğu insan, kırmızı ve yeşilin belirli tonlarını ayırt edemez. Daha az yaygın olarak, renk körlüğü olan insanlar mavi ve sarı tonlarını ayırt edemezler.
Bazı göz hastalıkları ve bazı ilaçlar da renk körlüğüne neden olabilir.
İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası
Renk Körlüğü Belirtileri
Renk görme eksikliğiniz olabilir ve bunu bilmiyor olabilirsiniz. Bazı insanlar, trafik ışıklarında renkleri ayırt etmede veya renk kodlu öğrenme materyallerini yorumlamada sorunlar olduğunda olduğu gibi, kafa karışıklığına neden olduğunda, kendilerinde veya çocuklarında bu durumun olduğunu anlarlar.
Renk körlüğünden etkilenen kişiler şunları ayırt edemeyebilir:
- Kırmızı ve yeşilin farklı tonları
- Mavi ve sarının farklı tonları
- Herhangi bir renk
En yaygın renk eksikliği, kırmızı ve yeşilin bazı tonlarını görememektir. Çoğu zaman, kırmızı-yeşil veya mavi-sarı eksikliği olan bir kişi, her iki renge de tamamen duyarsız değildir. Kusurlar hafif, orta veya şiddetli olabilir.
Belirli renkleri veya renk görme değişikliklerinizi ayırt etmekte sorun yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız, test için bir göz doktoruna başvurun. Çocukların okula başlamadan önce renk görme testi de dahil olmak üzere kapsamlı göz muayenelerinden geçmeleri önemlidir.
Kalıtsal renk eksikliklerinin tedavisi yoktur, ancak neden hastalık veya göz hastalığıysa, tedavi renk görüşünü iyileştirebilir.
Renk Körlüğü Nedenleri
Işık tayfı boyunca renkleri görmek, gözlerinizin farklı dalga boylarındaki ışığa tepki verme yeteneğiyle başlayan karmaşık bir süreçtir. Tüm renk dalga boylarını içeren ışık, korneadan gözünüze girer ve gözdeki lens ve şeffaf jöle benzeri dokudan gözün arkasındaki makula bölgesindeki dalga boyuna duyarlı hücrelere (koniler) geçer. retina. Koniler, ışığın kısa (mavi), orta (yeşil) veya uzun (kırmızı) dalga boylarına duyarlıdır. Konilerdeki kimyasallar bir reaksiyonu tetikler ve dalga boyu bilgisini optik sinirinizden beyninize gönderir. Gözleriniz normalse, rengi algılarsınız. Ancak konilerinizde bir veya daha fazla dalga boyuna duyarlı kimyasal yoksa, kırmızı, yeşil veya mavi renkleri ayırt edemezsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN