Organlarınız Diyabetten Nasıl Etkilenir?
Diyabet, insanları etkileyen yaygın bir durumdur. Bir tedavi planı ile yönetilebilen hastalıktır. Ancak diyabetli biri yüksek kan şekeri seviyesini kontrol etmek için ilaç veya önlem almazsa, çok sayıda sağlık sorununa yol açabilir. Özellikle kalp, beyin ve böbrekler gibi organlar, kronik olarak yükselen kan şekerinden olumsuz etkilenir.
Diyabetten En Çok Etkilenen Organlar
Kalp: Diyabet, zamanla kalbi kontrol eden kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilir. Bu nedenle, bir kişinin diyabeti ne kadar uzun olursa, kalp hastalığı geliştirme şansı o kadar yüksek olur. Ayrıca diyabetli kişilerde yüksek tansiyon, kolesterol ve yüksek trigliserit gibi kalp hastalığı riskini artıran başka durumlar da vardır.
Böbrekler: Zamanla, diyabetin neden olduğu kandaki yüksek şeker seviyeleri, böbreklerdeki kan damarlarına zarar verebilir ve vücudu temizleme yeteneklerini bozabilir. Bu, kanda atık ve sıvı birikmesine neden olabilir. Bu tip böbrek hastalığı diyabetik nefropati olarak bilinir. Tedavi edilmediği takdirde diyabetik nefropati, yaşamı tehdit edebilen böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Beyin: Diyabet beyindeki küçük kan damarlarına da zarar vererek felçlere veya beyin dokusunun ölümüne neden olabilir. Ayrıca beyindeki belirli iletişim yolları arasında bir soruna neden olabilir.
İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası
Akciğerler: Kontrolsüz diyabetin akciğer fonksiyonunu azalttığı gösterilmiştir. Bu azalma astım gibi daha hafif komplikasyonlara yol açabilir. Diyabetli kişilerde akciğer fonksiyon bozukluğunun arkasındaki mekanizma, bağlantı kurulmuş olmasına rağmen, diğer organlarda olduğu kadar net olarak anlaşılamamıştır.
Pankreas: Tip 2 diyabet, pankreas kanseri gelişme riskinin artmasıyla bağlantılıdır. Hem pankreas kanseri hem de diyabet, herhangi bir hastalığın nedeni veya sonucu olabilir: Diyabet, pankreas kanseri geliştirme riskini artırabilir.
Ağız ve Dişler: Çıkarılmayan plak zamanla sertleşir ve diş eti çizgisinin üzerinde birikir. Tartar, diş aralarını fırçalamayı ve temizlemeyi zorlaştırır. Diş etleri kızarır, şişer ve kolayca kanar, bu da diş eti iltihabı adı verilen sağlıksız veya iltihaplı diş etlerinin belirtileridir. Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde periodontitis adı verilen diş eti hastalığına ilerleyebilir. Bu durumda diş etleri dişlerden çekilir ve yavaş yavaş enfekte olan cep adı verilen boşluklar oluşturur. Bu enfeksiyon uzun sürebilir. Periodontitis tedavi edilmezse diş etleri, kemikler ve dişleri destekleyen dokular tahrip olur.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN