Kolon Kanseri Belirti ve Nedenleri

Kolon Kanseri Belirti ve Nedenleri

Kolon kanseri, kalın bağırsakta (kolon) başlayan bir kanser türüdür. Kolon, sindirim sisteminin son kısmıdır. Kolon kanseri tipik olarak yaşlı yetişkinleri etkiler, ancak her yaşta olabilir. Genellikle kolonun içinde oluşan polip adı verilen küçük, kanserli olmayan (iyi huylu) hücre kümeleri olarak başlar. Zamanla bu poliplerin bazıları kolon kanserine dönüşebilir.

Polipler küçük olabilir ve varsa çok az semptom üretebilir. Bu nedenle doktorlar, polipleri kansere dönüşmeden önce belirleyip çıkararak kolon kanserini önlemeye yardımcı olmak için düzenli tarama testleri önermektedir.

Kolon kanseri gelişirse, ameliyat, radyasyon tedavisi ve kemoterapi, hedefe yönelik tedavi ve immünoterapi gibi ilaç tedavileri dahil olmak üzere birçok tedavi mevcuttur.

Kolon kanseri bazen rektumda başlayan kolon kanseri ve rektal kanseri birleştiren bir terim olan kolorektal kanser olarak adlandırılır.

Kolon Kanseri Semptomları

Kolon kanserinin belirti ve semptomları şunları içerir:

  • İshal veya kabızlık dahil bağırsak alışkanlıklarınızda kalıcı bir değişiklik veya dışkınızın kıvamında bir değişiklik
  • Dışkıda rektal kanama veya kan
  • Kramplar, gaz veya ağrı gibi kalıcı karın rahatsızlığı
  • Bağırsaklarınızın tamamen boşalmadığı hissi
  • Zayıflık veya yorgunluk
  • Açıklanamayan kilo kaybı

Kolon kanseri olan birçok kişi, hastalığın erken evrelerinde hiçbir belirti yaşamaz. Belirtiler ortaya çıktığında, kanserin büyüklüğüne ve kalın bağırsağınızdaki konumuna bağlı olarak büyük olasılıkla değişecektir.

Hksigorta.com’dan yaptıracağınız Ankara özel sağlık sigortası ile yaşamınızı daha konforlu hale getirebilirsiniz.

Kolon kanseri taramasına ne zaman başlayacağınız konusunda doktorunuzla konuşun. Yönergeler genellikle kolon kanseri taramalarının 50 civarında başlamasını tavsiye eder. Hastalığın aile öyküsü gibi başka risk faktörleriniz varsa doktorunuz daha sık veya daha erken taramayı önerebilir.

Kolon Kanseri Nedenleri

Genel olarak kolon kanseri, kolondaki sağlıklı hücrelerin DNA’larında değişiklikler geliştirdiğinde başlar. Bir hücrenin DNA’sı, bir hücreye ne yapması gerektiğini söyleyen bir dizi talimat içerir. Sağlıklı hücreler, vücudunuzun normal şekilde çalışmasını sağlamak için düzenli bir şekilde büyür ve bölünür. Ancak bir hücrenin DNA’sı hasar gördüğünde ve kanserli hale geldiğinde, hücreler yeni hücrelere ihtiyaç duyulmadığında bile bölünmeye devam eder. Hücreler biriktikçe bir tümör oluştururlar. Zamanla kanser hücreleri büyüyerek yakındaki normal dokuları istila edebilir ve yok edebilir. Ve kanserli hücreler vücudun diğer bölgelerine seyahat ederek orada birikintiler oluşturabilir.

30 Mart 2021
216 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al