Kıymet Nakli Sigortası Nedir?

Türkiye’de sigortacılık sektörü hizmet kalitesini artırırken aynı zamanda çeşitliliğine de önem veriyor. Sigorta sektöründe bahsetmek istediğimiz hizmet modellerinden biri kıymet nakli sigortasıdır. Bu sigorta hakkında bilgi sahibi olmayan pek çok kişi var. Ancak bilenlerin sayısının az olması demek bu sigortadan yararlananların sayısının da az olduğunu söyleyemeyiz. Kıymet nakli sigortasından özel ve tüzel kişiler yararlanabilir. Özellikle de bankalar bu sigorta türünden çok fazla istifade edecektir. Peki, bankalar bu sigortayı ne amaçla kullanır derseniz onu da hemen açıklayalım. Örneğin bankalar zırhlı araçlarla hisse senedi, nakit para, tahvil gibi değerli evrakları bir yerden başka bir yere taşırlar. Bu taşıma işlemi beraberinde riskleri getirdiğinden dolayı bankanın kendisini güvence altına alması gerekiyor. Televizyondan da duyduğumuz banka aracı soygunu gibi durumlarda işte bu kıymet nakli sigortası devreye girerek zararın karşılanmasını sağlayacaktır.
İlk kez duyduğunuz sigorta türlerinden bahsederken bir diğer sigorta türü olan tekne ve navlun sigortasından da bahsetmenin doğru olacağını düşünüyoruz. Peki, bu sigortalar ne demektir?
Tekne Sigortası ve Navlun Sigortası Nedir?
Gemiler kendi sigortasını sağlayabilmek amacıyla tekne sigortası yaptırmak zorundadır. Tekne sigortasının amacı denizde, gölde ya da nehirde bulunan teknenizi güvence altına alınmasını sağlamaktır. Tekne sigortası yalnızca denizde bulunan tekneniz ya da geminiz için değil karadaki teknenizin korunmasını sağlamak içinde yapılabilir. Tekne sigortası 1 yılık yapılabildiği gibi aynı zamanda tek bir seferlikte yapılabilmektedir. Gemiler için yapılan sigortalardan birisi de gemi inşa sigortasıdır. Bu sigorta karada yapımı tamamlanan bir geminin denize indirilmesi sırasında meydana gelebilecek olan arıza, hasar gibi durumlara karşı yapılır. Bu tür işlemlerde risk her zaman yüksektir. Bu nedenle bu sigorta sayesinde risklerde olabildiğince aza indirilmiş olur.
Tekne sigortası poliçesi ticari olarak da yapılabilmektedir. Örneğin tankerlerinizi, yatınızı, yük gemilerinizi ya da benzer deniz araçlarınızı uluslararası standartlarda koruma altına alırsınız. Bu sigortada şartlar ise geminin özelliklerine göre farklılık gösterebilecektir. Sigorta sektöründe ihtiyacınız olabilecek çok sayıda sigorta çeşidi vardır. Bu sizin sektörünüzle, ihtiyacınız ve bütçeniz ile ilgili bir konudur.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN