Kalp Krizi Nasıl Olur?
Kalbe kan akışı engellendiğinde kalp krizi meydana gelir. Tıkanma çoğunlukla kalbi besleyen atardamarlarda bir plak oluşturan yağ, kolesterol ve diğer maddelerin birikmesidir. Bazen bir plak yırtılabilir ve kan akışını engelleyen bir pıhtı oluşturabilir. Kesilen kan akışı, kalp kasının bir kısmına zarar verebilir veya tahrip edebilir.
Kalp krizi ölümcül olabilir, ancak tedavi yıllar içinde önemli ölçüde iyileşmiştir. Kalp krizi geçiriyor olabileceğinizi düşünüyorsanız, 112 acil yardımı aramak çok önemlidir.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Yaygın kalp krizi belirti ve semptomları şu şekildedir:
- Göğsünüzde veya kollarınızda boynunuza, çenenize veya sırtınıza yayılabilecek basınç, gerginlik, ağrı veya sıkışma veya ağrı hissi
- Mide bulantısı, hazımsızlık, mide ekşimesi veya karın ağrısı
- Nefes darlığı
- Soğuk ter
- Yorgunluk
- Baş dönmesi veya ani baş dönmesi
Kalp Krizi Belirtileri Kişiye Göre Değişir
Kalp krizi geçiren her insan aynı semptomlara sahip değildir. Bazı kişilerde hafif ağrı vardır; bazıları daha şiddetli ağrı çeker. Bazı kişilerin hiçbir semptomu yoktur. Ne kadar çok belirti ve semptomunuz varsa, kalp krizi geçirme şansınız o kadar artar.
Bazı kalp krizleri aniden meydana gelir, ancak çoğu insan saatler, günler veya haftalar öncesinden uyarı işaret ve semptomlarına sahiptir. En erken uyarı, aktivite ile tetiklenen ve dinlenme ile rahatlayan tekrarlayan göğüs ağrısı veya basıncı olabilir.
Ne zaman doktora gidilmeli?
Hemen harekete geçmelisiniz. Bazı insanlar önemli belirti ve semptomları tanımadıkları için çok uzun süre beklerler. Kalp krizinden şüphelendiğinizde şunları yapmanız gerekir.
Kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız tereddüt etmeyin. Hemen 112’yi veya arayın. Acil tıbbi hizmetlere erişiminiz yoksa birisinin sizi en yakın hastaneye götürmesini isteyin.
Durumunuz daha da kötüleşebileceği için, kendinizi araç sürmeyin bu durum başkalarını da riske atar.
Doktor tarafından reçete edilmişse dilaltı alın.
Kalp krizi sırasında aspirin almak, kanınızın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olarak kalp hasarını azaltabilir. Aspirin diğer ilaçlarla etkileşime girebilir, bu nedenle doktorunuz tavsiye etmedikçe aspirin almayın.
Olası kalp krizi ihtimalinizi de düşünerek öncesinde Ankara özel sağlık sigortası yapmış olmak sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtaracaktır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN