Kalp Hızınızı Etkileyen Faktörler

Kalp Hızınızı Etkileyen Faktörler

Normal bir kalp atış hızı kişiden kişiye değişecektir. Aşağıdakiler dahil olmak üzere kalp atış hızınızı etkileyebilecek birçok faktör vardır:

Fitness ve aktivite: Kalp bir kastır ve egzersizle güçlendirilir. Çok fazla fiziksel aktivite yapan veya çok atletik olan kişiler genellikle daha düşük kalp atış hızına sahiptir, çünkü kalpleri daha iyi durumdadır ve çok çalışması gerekmez. Hareketsiz ve şekilsiz kişilerde, kalp de şekilsizdir ve vücudun oksijen ihtiyacını karşılamak için daha sık atması gerekir.

Sigara: Tütün dumanındaki karbon monoksit, kanınızdaki oksijen miktarını azaltır ve sigaradaki nikotin, vücudunuzu adrenalin üretmesi için uyarır. Her ikisi de kalp atış hızınızın artmasına neden olabilir. Sigara içmek ayrıca kan basıncını yükseltir ve bu da kalp krizi veya felç riskini artırır.

Duygular:  Stres, endişe, korku veya güçlü duygular kalp atış hızınızı artırabilir. Kronik stres, vücudunuzu, kalp atış hızınızı ve kalp krizi riskini artırabilecek, adrenalin ve kortizol gibi yüksek seviyelerde stres hormonlarına sürekli olarak aşırı maruz bırakır.

Fazla Kilo:  Ekstra kilo vücudunuza ve kalbinize baskı uygular. Fazla yağ, kanın damarlardan ve arterlerden akışını kısıtlayarak kalbin daha yüksek hızda atmasına neden olur. Ek olarak, obezite aritmi adı verilen anormal kalp ritmine neden olabilir ve şiddetli olduğunda kalp krizi veya felce yol açabilir.

Sıcaklık:  Vücudunuzun çekirdek sıcaklığını 98,6 Fahrenheit derece olarak korumak için kalp atış hızınız artacak veya azalacaktır. Sıcak ve nemli iklimlerde ve egzersiz sırasında kalp atış hızınız artar ve cildinizin yüzeyini soğutmak ve ısıyı çekirdeğinizden uzaklaştırmak için daha fazla kan pompalar. Soğuk havada vücut ısı kaybettiğinde, kalp atış hızınız çekirdek sıcaklığınızı korumak için düşer.

Dehidrasyon: Egzersiz veya sıvı eksikliği sonrasında vücut susuz kaldığında, kan kalınlaşır ve atık kan dolaşımını tıkar. Kalbiniz doğal olarak atıkları temizlemek ve normal kalp debisini sürdürmek için daha çok çalışacaktır. Dehidrasyonu önlemek için egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında her gün sekiz 8 ons su içmeniz ve su içmeniz önerilir. Alkol ayrıca vücudunuzun susuz kalmasına ve kalp atış hızınızın artmasına neden olabilir.

Kafein, İlaçlar ve Besin ve Bitkisel Takviyeler: Kafein, kokain ve bazı dekonjestanlar ve bronkodilatörler, kalp atış hızınızı artırmak için sinir sistemini uyarır. Potasyum veya glukozamin gibi bazı takviyeler, düzensiz bir kalp atış hızına neden olabilir. Bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğinden veya tıbbi durumları kötüleştirebileceğinden, önce doktorunuzla konuşmadan takviyeleri almayın.

İlginizi Çekebilir : Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

İlaçlar:  Kalp hastaları tarafından yaygın olarak alınan anti-depresanlar ve beta ve kalsiyum kanal blokerleri gibi ilaçlar kalp atış hızınızı düşürebilirken, tiroid ilaçları bunu artırabilir. Doktorunuza aldığınız ilaçları ve kalp atış hızınız üzerindeki etkilerini sorun.

11 Eylül 2020
488 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al