İkinci El Araç Alırken Yapılacak 5 Kontrol
İkinci el bir araç almak istiyorsunuz ancak alacağınız aracında bakımlı, hasarsız ve iyi durumda olması sizin için önemli tercihler. Bunlardan emin olabilmeniz için yapmanız gereken ilk işlem aracınızı bir servise götürmek. Ancak eskiden olduğu gibi bir sanayi ustasından bahsetmiyoruz. Çünkü günümüz şartlarında üretilmiş olan araçların bilgisayarlı sistemlerden oluşuyor olması da sanayi ustasını yanıltacaktır. Evet, alacağınız araç eski model ya da 10 yılın üzerinde olabilir bu durumda sanayi ustası sizin işinizi görmeye yetecektir ancak bazı modeller için bunu söyleyebiliriz. Ama araç konusunda karar vermeden önce yani bir servise götürmeden önce ne yapabilirim derseniz bu makalemizde de size bu konuda tüyolar vermek istedik.
İkinci el bir araç almak demek hazine avına çıkmak gibi bir şeydir. Çünkü beklentilerinizi bulamamak ve aldığınız aracında sizin burnunuzdan getirmesi gibi bir durum söz konusu. Bunun için güvenebileceğiniz bir satıcıdan almanızı tavsiye ederiz. Güvendiğiniz bir kişiden güvendiğiniz aracı aldığınız zaman bakımları konusunda sizi yeterince aydınlatacaktır.
Gelelim bu 5 kontrolün neler olduğuna bakmaya.
1.Aracın Boya Kontrolü
İkinci el araçlarda motor kontrolünden önce aracın boyasına bakmalısınız. Çünkü içinizin önce rahat etmesi gerekiyor. Kırığı döküğü, değişeni boyası olan bir araç sizi rahatsız edebilir. Bunun için önce aracın genel boyası ve kaporta aksamlarını gözünüzle incelemelisiniz. Aklınıza yatarsa sonraki aşamalara geçebilirsiniz. Eğer araç uzaktaysa fotoğraflarından anlayabilirsiniz.
2. Motor kontrolü
Evet. Aracın motorundan anlamayabilirsiniz ve bu doğaldır. Çünkü bunun için uzman olmak gerekiyor. Fakat aracın kaputunu açarak ön bir kontrol sağlayabilirsiniz. Borularına, çatlak ve sızıntı olup olmadığına, motorun kirli ve yıpranmış olup olmadığına, paslı parçalarına. Aracı çalıştırın ve sesi dinleyin hiç anlamasanız bile sizi rahatsız eden şeylere kulak verin ve bunu daha sonrasında servise
3. İç Kabin Kontrolü
Aracın içine oturduğunuz zaman mutlaka içinize sinmiş olması gerekiyor. İçinize sinmesi için bir göz atmalısınız. Çalışmayan bir aksamın olup olmadığını da bu şekilde kontrol etmiş olursunuz. Bazı otomobiller dışarıdan çok güzel görünüyor olsa da içinden kendini ele verecektir.
4. Kapılar, camlar ve bagaj Kontrolü
Aracın içine dışına baktınız, şimdi geldi kapı, camlar ve bagaj kapağının kontrolünü yapmaya. Bunların kontrollerini açıp kapatarak yapabilirsiniz. Zaten ne durumda olduğunu bu şekilde anlayabilirsiniz.
5. Motoru dinleyin
Aracınızın koltuğuna oturdunuz ve çalıştırdınız şimdi aracın motorunu dinleyin ve çıkan sese göre kararınız netleştirin. Sonrasında ise servisin yolunu tutabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN