Faranjit ve Boğaz Enfeksiyonları
Boğaz veya bademcik enfeksiyonları özellikle çocuklar arasında yaygındır. Boğaz enfeksiyonlarına genellikle bir virüs neden olur. Ancak streptokokal bakteriler gibi bakterilerden kaynaklanabilir. Semptomlar arasında yutma ve şişkin şiddetli ağrı, kırmızı bademcikler yer alır. Tanı, boğaz muayenesine dayanır. Bakterilerin neden olduğu tonsillofarenjit tedavi edilmezse bademcik apsesi haline gelebilir. Ağrı analjeziklerle giderilir ve streptokok enfeksiyonu antibiyotiklerle tedavi edilir. Bazen bademciklerin ameliyatla alınması gerekir.
Bademcikler, vücudun bağışıklık savunma sisteminin bir parçası olan lenfoid doku içerir . Böylelikle bademcikler ve yakındaki boğaz dokusu sıklıkla buruna ve boğaza giren organizmalar tarafından enfekte olur.
Normal ve Anormal Bademcikler
Bademciklerini aldırmış kişiler yine de boğaz enfeksiyonlarına yakalanabilir. Boğaz enfeksiyonlarına genellikle bir virüs neden olur. Çoğu zaman, rinovirüs, adenovirüs, influenza virüsü veya solunum sinsitiyal virüsü gibi soğuk algınlığına neden olan virüslerden biridir. Daha az sıklıkla, Epstein-Barr virüsü gibi başka bir virüs söz konusudur.
İnsanların üçte birinden daha azında boğaz enfeksiyonlarına bakteriyel bir enfeksiyon neden olur. A grubu streptokok ( strep boğaz ) en sık rastlanan bakteriyel nedenidir ve genellikle 15. Farenjit 3 yaşın altındaki çocuklarda daha az yaygın olan 5 yaş ve yaş arasındaki çocuklarda ve yaşlı yetişkinlerde görülür. Tedavi edilmeyen boğaz ağrısı bazen komplikasyonlara neden olur. Komplikasyonlar arasında tonsil selüliti veya apse, romatizmal ateş ve böbrek iltihabı (glomerülonefrit) yer alabilir. Nadiren bel soğukluğu ve difteri gibi bakteriyel enfeksiyonlar boğaz enfeksiyonlarına neden olur.
Tamamlayıcı sağlık sigortası teklifi için aşağıdaki satıra tıklayın.
İlginizi Çekebilir: Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Boğaz Enfeksiyonu Semptomları
Boğaz enfeksiyonu olan kişilerde yutma ve genellikle konuşma ile şiddetli ağrı vardır. Ağrı bazen kulakta da hissedilir. Bazı insanların ateşi, baş ağrısı ve mide rahatsızlığı vardır. Bademcikler kırmızı ve şişmiş ve bazen üzerlerinde beyaz lekeler var. Boyundaki lenf düğümleri şişebilir ve hassaslaşabilir.
Sık bademcik enfeksiyonu geçiren kişilerde bademciklerdeki normal küçük çukurlar bazen minik taşlara benzeyen beyaz, sertleşmiş salgılarla dolar. Bu taşlar kokuya neden olan bakterileri yakalayabilir, kronik ağız kokusuna neden olabilir ve insanları sonraki bademcik iltihabına yatkın hale getirebilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN