Kusma Nedir ve Kusmanın Nedenleri Nelerdir?
Kusma veya mide bulantısı, mide içeriğinin zorla boşalmasıdır. Mideye tam oturmayan bir şeyle bağlantılı tek seferlik bir olay olabilir. Tekrarlayan kusma, altta yatan tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. Sık sık kusma, tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilen dehidrasyona da yol açabilir.
Kusmanın nedenleri
Kusma yaygındır. Çok fazla yemek yemek veya çok fazla alkol almak kişinin kusmasına neden olabilir. Bu genellikle endişe nedeni değildir. Kusmanın kendisi bir durum değildir. Başka koşulların bir belirtisidir. Bu koşullardan bazıları şunları içerir:
- Gıda zehirlenmesi
- Hazımsızlık
- Enfeksiyonlar (bakteriyel ve viral hastalıklarla ilişkili)
- Yol tutması
- Hamileliğe bağlı sabah bulantısı
- Baş ağrısı
- Reçeteli ilaçlar
- Anestezi
- Kemoterapi
Bu nedenlerden hiçbiriyle ilişkili olmayan sık kusma, döngüsel kusma sendromunun bir belirtisi olabilir. Bu durum, 10 güne kadar kusma ile karakterizedir. Genellikle mide bulantısı ve aşırı enerji eksikliği ile birliktedir. Esas olarak çocukluk döneminde ortaya çıkar.
İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası Fiyatları Ankara
Bu durum, tedavi edilmediğinde yıl boyunca birkaç kez kusma olaylarına neden olabilir. Ayrıca aşağıdakileri içeren ciddi komplikasyonları da olabilir:
- Dehidrasyon
- Diş çürüğü
- Özofajit
- Yemek borusunda bir yırtık
Kusma yaygın bir semptomdur, ancak bazen acil tıbbi müdahale gerektirebilir. Aşağıdaki durumlarda hemen doktora gitmelisiniz:
- Bir günden fazla kusmak
- Şüpheli gıda zehirlenmesi
- Sert bir boyun ile birlikte şiddetli baş ağrınız varsa
- Şiddetli karın ağrısı var
Hematemez olarak bilinen kusmukta kan varsa da acil servis aramalısınız. Hematemez semptomları şunları içerir:
- Çok miktarda kırmızı kan kusma
- Kara kan tükürmek
- Kahve telvesi gibi görünen bir maddeyi öksürmek
- Kan kusmasına genellikle şunlar neden olur:
- Ülserler
- Yırtılmış kan damarları
- Mide kanaması
Kusma Komplikasyonları
Dehidrasyon , kusmaya bağlı en yaygın komplikasyondur. Kusma, midenizin sadece yiyecekleri değil sıvıları da dışarı atmasına neden olur. Dehidrasyon şunlara neden olabilir:
- Kuru ağız
- Yorgunluk
- Koyu idrar
- Azalmış idrara çıkma
- Baş ağrısı
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
Dehidrasyon özellikle kusan bebeklerde ve küçük çocuklarda ciddidir. Küçük çocukların vücut kütlesi daha küçüktür ve bu nedenle kendilerini idame ettirmek için daha az sıvıya sahip olurlar. Çocukları dehidratasyon belirtileri gösteren ebeveynler derhal aile çocuk doktoru ile görüşmelidir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN