Düşük Nedir?
Düşük, 20 haftalık hamilelikten önce doğal nedenlerle fetüsün kaybedilmesidir. Fetüste veya anne adayında bir sorun nedeniyle düşükler meydana gelebilir, ancak nedeni genellikle bilinmemektedir.
Özellikle gebeliğin geç dönemlerinde kanama ve kramp oluşabilir. Doktorlar rahim ağzını inceler ve genellikle ultrasonografi yapar. Düşükten sonra herhangi bir hamilelik kalıntısı rahimde kalırsa, bunlar çıkarılır. Gebelik komplikasyonları, yalnızca hamilelik sırasında ortaya çıkan sorunlardır. Kadını, fetüsü veya her ikisini birden etkileyebilir ve hamilelik sırasında farklı zamanlarda ortaya çıkabilir. Çoğu gebelik komplikasyonu etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Düşük, tanımı gereği, fetüsün ölümü demektir ve gelecekteki gebeliklerde düşük yapma riskini artırabilir.
Tanınan gebeliklerin % 15’ine kadar bir düşük meydana gelir. Birçok düşük fark edilmiyor, çünkü kadınlar hamile olduklarını bilmeden önce düşük gelişebilir. Düşüklerin yaklaşık % 85’i hamileliğin ilk 12 haftasında meydana gelir ve tüm gebeliklerin % 25 kadarı hamileliğin ilk 12 haftasında düşükle sonuçlanır. Düşüklerin kalan % 15’i 13–20 haftalar arasında gerçekleşir.
Düşük riskli gebeliklerde, özellikle kadınlar yeterli tıbbi bakım almadığında daha yaygındır.
İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası Fiyatları
Düşük Nedenleri
Gebeliğin ilk 10 ila 11 haftasında meydana gelen düşüklerin çoğunun genetik bir bozukluk nedeniyle meydana geldiği düşünülmektedir. Bazen düşükler bir doğum kusurundan kaynaklanır. Kadınlarda kanın çok kolay pıhtılaşmasına neden olan bir bozukluğu varsa 10 haftalık hamilelikten sonra tekrarlayan düşükler olabilir.
13. ila 20. haftalarda meydana gelen düşüklerin çoğu için hiçbir neden tespit edilmemiştir.
Düşük için risk faktörleri aşağıdakileri içerir:
- 35 yaş üstü
- Miyomlar, yara dokusu, çift uterus gibi üreme organlarının yapısal anormallikleri veya rahim büyüdükçe açılma eğilimi gösteren zayıf bir serviks
- Alkol ve sigara gibi maddelerin kullanımı
- Ağır yaralanmalar
- Enfeksiyonlar
- Yetersiz çalışan bir tiroid bezi veya aşırı aktif bir tiroid
- Şiddetli diyabet
- Kronik böbrek hastalığı
- Kan uyumsuzluğu
- Ani duygusal şok
Bir kadın ne kadar çok düşük yaparsa, başka bir düşük yapma riski o kadar yüksek olur. Başka bir düşük yapma riski de sebebin ne olduğuna bağlıdır, ancak genel olarak birkaç düşük yapmış kadınların sonraki hamilelikte düşük yapma şansı yaklaşık 4’te 1’dir.
Kadınların çok sayıda düşük yaptığı durumlarda, bunun nedeni kendilerinin veya babanın kromozomlarında bir anormallik olabilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN