Diyabetik Olmayan Hipoglisemi Nedir?
Hipoglisemi, düşük kan şekeri seviyelerini tanımlar. Diyabetli kişiler genellikle hipogliseminin tehlikeleriyle daha uyumludur, ancak bazen diyabeti olmayanlarda hipoglisemi olabilir. Bununla birlikte, diyabeti olmayan kişilerde nadir veya nadir olarak kabul edilir.
Diyabetik olmayan hipoglisemi, ilaçlar, geçmiş ameliyatlar, tıbbi durumlar veya belirli beslenme düzenlerinden çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
Diyabetik Olmayan Hipogliseminin Temel Nedenleri
Hipoglisemi, çeşitli altta yatan nedenlere bağlı olarak gelişebilir.
İlaçlar hipogliseminin en yaygın nedenidir. Hipoglisemiye neden olabilecek ilaçlar şunları içerir:
- Beta blokerler
- Enfeksiyonla savaşan ilaçlar,
- Kalp ilaçları,
- Ağrı kesici
- Sülfonilüreler
- Metformin veya tiazolidindionlar
Şekerinizin çok düşmesini önlemek için ilaçları değiştirmeniz, yeme alışkanlıklarınızı ayarlamanız veya semptomlarınızı daha yakından izlemeniz gerekebilir.
Alkol, normal kan şekeri düzenlemesine müdahale eder ve bazı insanlar için alkol bağımlılığına katkıda bulunan iniş ve çıkışlar üretebilir. Dengeli kan şekeri düzeylerini korumak için diyet değişiklikleriyle başlamak, alkolü azaltmaya çalışanlar için yararlı olabilir. Bunlar arasında lif, protein ve sağlıklı yağlar içeren gıdaların seçilmesi yer alır.
İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası
Aç karnına değil de yemekle birlikte bir içki içmek, alkolün kan şekeri üzerindeki bazı etkilerinin tamponlanmasına yardımcı olabilir. Alkolün etkilerine karşı diğerlerinden daha duyarlı olduğunuzu fark ederseniz, hipoglisemik reaksiyon yaşıyor olabilirsiniz.
Birkaç içki içtikten sonra bayılmak veya uyuklamak hipoglisemiye işaret edebilir ve bu da sizi içmenin tehlikelerine karşı daha savunmasız bırakabilir.
Altta yatan bir hastalık, düşük kan şekeri seviyelerine katkıda bulunabilir. Böbrek yetmezliği aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde hipoglisemiye neden olabilir:
- Böbreğin insülini temizleme yeteneğini azaltmak
- Renal glukoneogenez sürecini azaltmak
- Hipoglisemiye neden olan ilaçların metabolizmasını yavaşlatmak
- İştahsızlık, daha az yemenize neden olur ve yeterli glikoz seviyelerini korumayı zorlaştırır.
Karaciğer aynı zamanda dengeli glikoz seviyelerinin korunmasında merkezi olduğu için, karaciğer hastalığı, hepatit veya karaciğer kanseri gibi karaciğer fonksiyonlarının herhangi bir şekilde bozulması spontan hipoglisemiye neden olabilir. Glikojen depolama hastalığı olarak adlandırılan genetik bir durum, enerji için glikojeni parçalayamamanın neden olduğu genişlemiş bir karaciğer ve hipoglisemi üretir.
İnsülinin yanı sıra çeşitli hormonlar da glikoz regülasyonunu etkiler. Hipofiz bezinden büyüme hormonu ve böbreküstü bezlerinden kortizol, dengeli kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Adrenal bozukluklar veya hipofiz bozuklukları, kan şekerini stabilize eden bu hormonların eksikliğinden dolayı hipoglisemiye neden olabilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN