Çocuk Felci Belirtileri ve Nedenleri

Çocuk felci, nefes almada zorluğa ve bazen ölüme yol açan sinir hasarına neden olan bir viral hastalıktır.
Dünya çapında çocuk felcini yok etme çabalarına rağmen, çocuk felci virüsü Asya ve Afrika’nın bazı bölgelerinde çocukları ve yetişkinleri etkilemeye devam ediyor.
Çocuk felci ölüme neden olabilse de, virüs bulaşmış kişilerin çoğu hastalanmaz ve enfekte olduklarının farkında değildir.
Paralitik Olmayan Çocuk Felci
Çocuk felci virüsünden semptomlar geliştiren bazı kişiler, felce yol açmayan bir tür çocuk felcine yakalanır . Bu genellikle diğer viral hastalıklarda görülen aynı hafif, grip benzeri belirti ve semptomlara neden olur.
10 güne kadar sürebilen belirti ve semptomlar şunları içerir:
- Ateş
- Boğaz ağrısı
- Baş ağrısı
- Kusma
- yorgunluk
- Sırt ağrısı veya sertliği
- Boyun ağrısı veya sertliği
- Kollarda veya bacaklarda ağrı veya sertlik
- Kas zayıflığı veya hassasiyeti
Paralitik Sendrom
Hastalığın bu en ciddi formu nadirdir. Ateş ve baş ağrısı gibi paralitik çocuk felcinin ilk belirtileri ve semptomları genellikle felçli olmayan çocuk felcininkilere benzer. Bununla birlikte, bir hafta içinde, aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka belirti ve semptomlar ortaya çıkar:
- Refleks kaybı
- Şiddetli kas ağrıları veya zayıflığı
- Gevşek ve sarkık uzuvlar (sarkık felç)
İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyatları 2021
Çocuk Felci Sonrası Sendromu
Polio sonrası sendrom, bazı insanları çocuk felci geçirdikten yıllar sonra etkileyen, engelleyici belirti ve semptomlar kümesidir. Yaygın belirti ve semptomlar şunları içerir:
- İlerleyici kas veya eklem zayıflığı ve ağrısı
- yorgunluk
- Kas kaybı (atrofi)
- Solunum veya yutma sorunları
- Uyku apnesi gibi uyku ile ilişkili solunum bozuklukları
- Soğuk sıcaklıklara karşı azaltılmış tolerans
Poliovirüs, bulaşmış biriyle doğrudan temas yoluyla veya daha az yaygın olarak kontamine yiyecek ve su yoluyla bulaşabilir. Poliovirüsü taşıyan kişiler virüsü haftalarca dışkılarıyla yayabilir. Virüsü olan ancak semptomları olmayan kişiler virüsü başkalarına bulaştırabilir.
Çocuk felci esas olarak 5 yaşından küçük çocukları etkiler. Aşılanmamış olan herkes hastalığa yakalanma riski altındadır. Çocuk felcini önlemenin en etkili yolu aşıdır.
Zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişiler için güvenlidir, ancak ciddi bağışıklık yetmezliği durumlarında aşının ne kadar koruyucu olduğu kesin değildir. Yaygın yan etkiler, enjeksiyon bölgesinde ağrı ve kızarıklıktır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN