Diyafram Nedir?
Diyafram, solunum süreci olan solunumda kullanılan birincil kastır. Kubbe şeklindeki bu kas, akciğerlerin ve kalbin hemen altında bulunur. Nefes alıp verirken sürekli kasılır.
Diyafram, göğsün tabanında bulunan ve karnı göğüsten ayıran ince bir iskelet kasıdır. Nefes aldığınızda kasılır ve düzleşir. Bu, havayı akciğerlere çeken bir vakum etkisi yaratır. Nefes verdiğinizde diyafram gevşer ve hava akciğerlerden dışarı itilir.
Aynı zamanda bazı solunum dışı işlevi de vardır. Diyafram, vücudun kusmuk, idrar ve dışkıdan kurtulmasına yardımcı olmak için karın basıncını arttırır. Ayrıca asit geri akışını önlemek için yemek borusuna baskı yapar .
Boyundan diyaframa uzanan frenik sinir, diyaframın hareketini kontrol eder. Diyaframda, göğüs ve karın arasında belirli yapıların geçmesine izin veren üç büyük açıklık vardır.
İlginizi çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyatları Ankara
Bu açıklıklar şunları şöyledir:
Yemek Borusu
Sindirim sisteminin çoğunu kontrol eden yemek borusu ve vagus siniri bu açıklıktan geçer.
Aort Açıklığı
Aort, vücudun ana arter kalpten taşımaları kan, aort delikten geçtiği. Göğüs kanalı , lenf sistemi, bir ana kap, bu açıklık içinden geçmektedir.
Vena Kava
kalbe büyük damar olduğunu taşımaları kan, bu açıklıktan geçmektedir.
Midenin üst kısmı diyaframın yemek borusu açıklığından dışarı çıktığında bir hiatal herni meydana gelir. Uzmanlar bunun neden olduğundan emin değiller, ancak şunlardan kaynaklanabilir:
- Diyaframda yaşa bağlı değişiklikler
- Yaralanmalar veya doğum kusurları
- Öksürme, ıkınma veya ağır kaldırma nedeniyle çevredeki kaslara uygulanan kronik baskı
- Onlar konum daha yaygın 50 veya obez yaşın üzerinde olan kişilerde.
Küçük hiatal herniler genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz veya tedavi gerektirmez. Ancak daha büyük bir hiatal herni, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı semptomlara neden olabilir:
- Göğüste ağrılı yanma hissi
- Asit reflü
- Yutma güçlüğü
- Bazen sırta yayılan göğüs ağrısı
Hiatal herniler bazen cerrahi onarım gerektirir, ancak diğer vakalar genellikle reçetesiz satılan antasit ilaçlarla yönetilebilir.
Bir diyafram fıtık en azından bir organ diyafram bir açıklık içinden, göğüs içine doğru taşan ne olur. Bazen doğumda bulunur. Bu olduğunda, konjenital diyafram hernisi denir.
Bir kaza veya ameliyattan kaynaklanan yaralanmalar da diyafram fıtığına neden olabilir. Bu durumda, edinilmiş diyafram hernisi denir.
Belirtiler fıtığın boyutuna, nedenine ve ilgili organlara bağlı olarak değişebilir. Belirtileri şöyledir:
- Nefes almada zorluk
- Hızlı nefes alma
- Hızlı kalp atış hızı
- Mavimsi renkli cilt
- Göğüste bağırsak sesleri
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN