Bel Soğukluğu Nedir?
Bel soğukluğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Neisseria gonorrhoeae bakterisinden kaynaklanır. Aşağıdakiler dahil olmak üzere vücudun sıcak ve nemli bölgelerini hedefler.
- Gözler
- Boğaz
- Vajina
- Anüs
- Fallop tüpleri, serviks ve uterus
Bel soğukluğu, korunmasız ilişki yoluyla kişiden kişiye geçer. Bulaşmaya karşı en iyi koruma, uzak durma ve bariyer yöntemidir.
Bel Soğukluğu Belirtileri
Semptomlar 2 ila 14 gün sonra ortaya çıkar. Bununla birlikte, bel soğukluğu geçiren bazı kişiler hiçbir zaman belirgin semptomlar yaşamazlar. Asemptomatik taşıyıcı olarak da adlandırılan semptomları olmayan belsoğukluğu olan bir kişinin enfeksiyonu yayabileceğini unutmamak gerekir. Bir kişinin, belirgin semptomları olmadığında diğer partnerlere bel soğukluğu bulaştırma olasılığı daha yüksektir.
İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyatları Ankara
Tipik olarak semptomlar bulaşmadan bir hafta sonra görülmeye başlar. Erkeklerde ilk göze çarpan belirti, genellikle idrara çıkma sırasında yanma veya ağrılı bir histir.
İlerledikçe, diğer semptomlar şunları içerebilir:
- daha fazla sıklık veya idrara çıkma aciliyeti
- İirin benzeri bir akıntı
- Cinsel organda şişme veya kızarıklık
- Testislerde şişme veya ağrı
- Kalıcı boğaz ağrısı
Nadir durumlarda, bel soğukluğu vücuda, özellikle üretra ve testislere zarar vermeye devam edebilir. Belirtiler tedavi edildikten sonra durum birkaç hafta vücutta kalacaktır.
Kadınlar bel soğukluğu semptomları geliştirmez. Semptomlar geliştirdiklerinde, hafif olma eğilimindedirler veya diğer tanılara benzerler, bu da onların tanımlanmasını zorlaştırır.
Bel soğukluğu semptomları, yaygın vajinal maya veya bakteriyel enfeksiyonlara çok benzeyebilir.
Kadınlarda Bel Soğukluğu Belirtileri
- Akıntı
- İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi
- Daha sık idrara çıkma dürtüsü
- Ağır adet dönemleri veya lekelenme
- Boğaz ağrısı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Alt karın bölgesinde keskin ağrı
- Ateş
Bel Soğukluğu Testleri
Doktorlar bel soğukluğunu çeşitli şekillerde teşhis edebilir. Semptomatik bölgeden bir pamuklu çubukla sıvı örneği alıp bir cam üzerine yerleştirilir. Doktorunuz bir eklem enfeksiyonundan veya kan enfeksiyonundan şüphelenirse, sıvıyı çekmek için kan çekerek veya semptomatik eklem içine bir iğne sokarak numuneyi alır. Daha sonra numuneye bir leke ekleyecek ve mikroskop altında inceleyecekler. Hücreler lekeye tepki verirse, bel soğukluğu teşhis edilebilir. Bu yöntem nispeten hızlı ve kolaydır, ancak mutlak kesinlik sağlamaz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN