Vücut Kışa Nasıl Hazırlanır?

Vücut Kışa Nasıl Hazırlanır?

Sonbaharın da artık sonlarını yaşadığımız şu günlerde kışı da hissetmeye başlıyoruz. Mevsim değişiminin vücutta yaratmış olduğu etkiler yavaş yavaş ortaya çıkarken sıcaklıklarında sabah başka akşam başka olması bağışıklık sistemini de önemli oranda zorluyor.  İnsanın bağışıklık sistemini strese sokabilen ve gücümüzün sınandığı şu dönemde vücudumuzun dayanıklılığını koruyabilmek ve daha güçlü hale getirebilmek için yapılacak bir takım basit değişimler vardır. Bu değişimler ise aşağıdaki gibi açıklanabilir.

Düzenli Uyku

Türkiye kuzey yarım kürede bulunuyor dolayısıyla bu mevsimde gündüzler daha kısa oluyor. 21 Aralık en uzun gece olarak bilinirken mart ayında gece ile gündüz eşitleniyor. Dolayısıyla vücut ritmi güneşin doğuşuna ve batışına göre ayarlanıyor. Bunun içinde gün ışığından daha fazla yararlanabilmeniz için uyku düzeninizi mutlaka ayarlamanız şart. Vücudun uyku süresi zararı olan mikroorganizmalarla savaşarak hücrelerin onarılmasına yardımcı olur. Bunun içinde düzenli uyku uyuyan kişilerin kışın hastalıklara yakalanma ihtimalleri daha düşük olur. Uyku düzeninizi bir anda düzene koyamıyorsanız o zaman parça parça düzenleyebilirsiniz.

Gün Işığından Yararlanın

İnsan bağışıklığını koruyan vitaminlerden birisi de D vitaminidir ve vücut D vitaminini en iyi güneşten alacaktır. Bunun için kendimizi olabildiğince gün ışığının olduğu saatlerde ayakta tutmalıyız. Alabildiğiniz kadar D vitamini almış olmanız kışın sizi hastalıklardan da koruyacaktır.

Stres

Stres insan yaşamını önemli ölçüde etkiliyor. Ancak insan bazı dönemlerde stres seviyesini kendisi yükseltebiliyor. Bu durumda ise vücut dirençsiz ve savunmasız kalıyor. Stres süreklilik haline geldiğinde ise kansere kadar götüren sonuçlar ortaya çıkarıyor. Bunun için hayatınızı strese sokan şeylerden uzak durmalısınız. Öncelikli olarak nelerin sizi streslendirdiğini bilmeniz ise bu noktada yardımcı olacaktır.

Antioksidanlar

Antioksidanların vücuda olan etkilerini biliyoruz. Bunun içinde vücuttan zararlı maddeleri atabilmek için antioksidanlara ihtiyacınız olacak. Örneğin yaban mersini, çilek, böğürtlen, siyah kuş üzümü gibi meyveleri seçebilirsiniz. Kışın tüketilebilecek sebzeler arasında bulunan lahana, brokoli, ıspanak ve karnabahar gibi turpgillerin, bağışıklığı artırdığı ve kansere karşı koruyucu olduğu çalışmalarla desteklenmiştir.

Vücudun doğal besinlere ihtiyacı vardır ve kışın yaz meyvelerinden uzak durarak mevsimine göre beslenmeye özen göstermelisiniz bu sayede kışa kendinizi de hazır hale getirmiş olacaksınız.

15 Kasım 2019
632 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al