Uyku Apnesi Kalbi Nasıl Etkiler?

Uyku Apnesi Kalbi Nasıl Etkiler?

Uyku apnesi olan kişiler yüksek sesle horlayabilir ve ayrıca gece boyunca periyodik olarak nefes almakta zorlanabilirler.  

Obstrüktif uyku apnesi, dildeki veya boğazdaki doku uyku sırasında hava yolunu geçici olarak tıkadığında, bazen saatte 30 kez olmak üzere ortaya çıkar. Durum her yaşta ve büyüklükteki insanı etkiler, ancak en çok 40 yaşın üzerinde aşırı kilolu veya obez erkeklerde görülür.  

Uyku Apnesinin Nedeni Nedir?

 Uyku apnesi olan bir kişi nefes almayı her bıraktığında, vücudun oksijen seviyesi düşer. Vücut, adrenalin üreterek tepki verir. Zamanla, yüksek adrenalin seviyeleri yüksek tansiyona katkıda bulunabilir. Kan basıncı seviyelerinde tekrarlanan dalgalanmalar, kan damarlarının iç yüzeyine zarar verebilir ve uyku bozuklukları, zararlı LDL kolesterol ve diğer kan yağlarının seviyelerini yükseltebilir. Bu değişiklikler damarların tıkanmasına ve kalp kası fonksiyonunun zayıflamasına neden olabilir. Tedavi edilmemiş uyku apnesi olan kişilerin kalp krizi geçirme olasılığı, hastalığı olmayanlara göre iki kat daha fazladır.

İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası

Doktorların uyku apnesi olasılığını değerlendirmesinin bir yolu soldaki STOPBANG testidir. Ancak kesin teşhis, uyku çalışması ile mümkündür.

Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

  • Horladığınız söylendi mi?
  • Gün içinde kendinizi sık sık yorgun hissediyor musunuz?
  • Uyurken kısa süreliğine nefes almayı bırakıp bırakmadığınızı veya bunu yaptığınıza şahit olan var mı?
  • Yüksek tansiyonunuz var mı veya yüksek tansiyon için ilaç alıyor musunuz?
  • Vücut kitle indeksiniz 30 veya üzeri mi?  
  • 50 yaşında veya daha büyük müsünüz?
  • Boyun çevreniz kadınlar için 16 inçten erkekler için 17 inçten fazla mı?
  • Cinsiyetniz nedir?

Eğer geceyi bir hastanede geçirmekten endişeleniyorsanız, bunun yerine uyku laboratuvarından ödünç alınan cihazı kullanarak evde test yaptırtabilirsiniz. Günümüzde bu testler genelde bu şekilde yapılıyor.

Bu, test uyku sırasında oksijen seviyelerini, kalp atış hızını, hava akışını ve vücut hareketlerini ölçen birkaç sensörü içerir. Uyku apnesi için yapılan uyku çalışmalarının yaklaşık% 60 ila% 70’i evde yapılan testler kullanılarak yapılmaktadır. Semptomları orta ila şiddetli uyku apnesi gösteriyorsa ve başka ciddi tıbbi sorunları yoksa evde yapılan bir test apneyi tespit etmek hastanede yapılan bir test kadar doğrudur.

12 Eylül 2020
476 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al