Uçuk Nedir ve Uçuk Neden Olur?

Uçuk Nedir ve Uçuk Neden Olur?

Uçuk, ağzın yakınında veya yüzün diğer bölgelerinde oluşan kırmızı, sıvı dolu kabarcıklardır. Nadir durumlarda, parmaklarda, burunda veya ağız içinde uçuklar görünebilir. Genellikle parçalar halinde bir araya toplanırlar. Uçuklar iki hafta veya daha uzun süre devam edebilir.

Uçuklara Herpes Simpleks adı verilen bir virüs neden olur. Öpüşme gibi yakın temas yoluyla kişiden kişiye yayılabilir.

Uçukların tedavisi yoktur ve belirti vermeden tekrar edebilir. Bazı ilaçlar, uçukları tedavi etmek ve tekrar etmelerini önlemek için kullanılabilir.

Uçuklara Ne Sebep Olur?

Uçuklara Herpes Simpleks virüsü neden olur. Herpes simpleks virüsünün iki türü vardır.

  1. Herpes simpleks tip 1 virüsü (HSV-1)
  2. Herpes simpleks tip 2 virüsü (HSV-2)

Gerçek yaralar, virüsün her iki formu için de görünüş olarak benzerdir. HSV-1’in cinsel organlarda yaralara ve HSV-2’nin ağızda yaralara neden olması da mümkündür.

Herpes simpleks virüsünü bir kez kaptığınızda, tedavi edilemez, ancak yönetilebilir. Yaralar iyileştikten sonra virüs vücudunuzda uykuda kalır. Bu, virüs yeniden aktive olduğunda herhangi bir zamanda yeni yaraların ortaya çıkabileceği anlamına gelir.

Virüse sahip bazı kişiler, hastalık veya stres zamanları gibi bağışıklık sistemleri zayıf olduğunda daha sık salgınlar bildirmektedir.

İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi

Uçuk oluşmadan birkaç gün önce dudaklarınızda veya yüzünüzde bir karıncalanma veya yanma hissi fark edebilirsiniz. Bu tedaviye başlamak için en iyi zamandır.

Ağrı oluştuğunda, sıvı dolu kabarık, kırmızı bir kabarcık göreceksiniz. Genellikle ağrılı ve dokunulduğunda hassas olacaktır. Birden fazla yara mevcut olabilir.

Uçuk iki haftaya kadar kalacak ve kabuklanana kadar bulaşıcı olacaktır. İlk uçuğunuz, herpes simpleks virüsüne yakalandıktan sonra 20 güne kadar ortaya çıkmayabilir.

Bir salgın sırasında aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını da yaşayabilirsiniz:

  • Ateş
  • Kas ağrıları
  • Şişmiş lenf düğümleri

Öpüşme, yiyecek veya içecekleri paylaşma veya diş fırçası ve tıraş bıçağı gibi kişisel bakım ürünlerini paylaşma yoluyla uçuğun sıvısıyla temasa geçerseniz uçuğa yakalanma riskiniz vardır. Virüs taşıyan birinin salyası ile temas ederseniz, görünür kabarcıklar olmasa bile virüs kapabilirsiniz.

Vücudunuz henüz virüse karşı bir savunma oluşturmadığından, herpes simpleksinin ilk kasılması daha ciddi semptomlara ve komplikasyonlara neden olabilir. Komplikasyonlar nadirdir, ancak özellikle küçük çocuklarda ortaya çıkabilir.

01 Ekim 2021
158 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al