Denge Sorunları ve Tedavisi
Denge sorunları, sanki oda dönüyormuş gibi, dengesiz veya sersemlemiş gibi baş dönmesine neden olabilir. Odanın döndüğünü veya düşeceğinizi hissedebilirsiniz. Bu duygular uzanırken, otururken veya ayakta dursanız da olabilir.
Kaslarınız, kemikleriniz, eklemleriniz, gözleriniz, iç kulaktaki denge organı, sinirleriniz, kalbiniz ve kan damarlarınız dahil olmak üzere birçok vücut sistemi, normal dengeye sahip olmanız için normal şekilde çalışmalıdır. Bu sistemler iyi çalışmadığında denge sorunları yaşayabilirsiniz.
Birçok tıbbi durum denge sorunlarına neden olabilir. Ancak çoğu denge problemi, iç kulaktaki denge organınızdaki sorunlardan kaynaklanır.
Denge Sorunlarının Nedenleri Nelerdir?
- Hareket veya dönme hissi (vertigo)
- Bayılma veya baş dönmesi hissi (presenkop)
- Denge kaybı veya istikrarsızlık
- Düşmek ya da düşebileceğini hissetmek
- Yüzen bir his veya baş dönmesi hissetmek
- Bulanıklık gibi görme değişiklikleri
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
Vertigo Nedir?
Vertigo, kontrol etmeye yardımcı olan iç kulağınızdaki kalsiyum kristalleri normal konumlarından çıkıp iç kulakta başka bir yere hareket ettiğinde ortaya çıkar. Yatağa yattığınızda veya yukarı bakmak için başınızı geriye doğru eğerken dönme hissi yaşayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası
Muhtemelen bir virüsün neden olduğu bu iltihaplı bozukluk, iç kulağınızın denge kısmındaki sinirleri etkileyebilir. Semptomlar genellikle şiddetli ve kalıcıdır ve mide bulantısı ve yürüme güçlüğünü içerir. Semptomlar birkaç gün sürebilir ve tedavi olmaksızın kademeli olarak iyileşebilir. Bu, yetişkinlerde yaygın bir hastalıktır.
Belirtiler arasında dengesizlik veya kafanızdaki hareket hissi yer alır. Semptomlar, nesnelerin hareket ettiğini izlediğinizde, okurken veya alışveriş merkezi gibi görsel olarak karmaşık bir ortamda olduğunuzda genellikle kötüleşir. Bu, yetişkinlerde en yaygın üçüncü bozukluktur.
Ani ve şiddetli baş dönmesine ek olarak, kulağınızda dalgalı işitme kaybına ve uğultuya, çınlamaya veya dolgunluk hissine neden olabilir.
Migren nedeniyle baş dönmesi ve harekete duyarlılık ortaya çıkabilir. Migren, baş dönmesinin yaygın bir nedenidir.
Akustik nöroma: Bu kanserli olmayan (iyi huylu), yavaş büyüyen tümör, işitme ve dengenizi etkileyen bir sinir üzerinde gelişir. Baş dönmesi veya denge kaybı yaşayabilirsiniz, ancak en yaygın semptomlar işitme kaybı ve kulağınızda çınlamadır. Akustik nöroma nadir görülen bir durumdur.
Kafa travması: Bir beyin sarsıntısı veya başka bir kafa travması nedeniyle baş dönmesi yaşayabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN