Ticari Olmayan Araç Alım Satımında Sınır Var mıdır?

Ticari Olmayan Araç Alım Satımında Sınır Var mıdır?

Kasko ve trafik sigortalarının yeni model araçlarda mutlaka yapılması gereken bir güvence olduğundan daha önceki haberlerimizde çok kez bahsettik. Ancak merak edilen konulardan birisi de bir sürücünün bir yıl içerisinde kaç kez araç alıp sattıkları hususunda olacaktır. Çünkü kulaktan dolma bilgilerden yola çıkılarak bazı sürücüler kendilerine ciddi para cezaları yani vergi çıkacağı konusunda bir düşünceye sahipler. Bunun için ikinci el araç alım satımını sıklıkla yapan kişilerin kafasında oluşan soru işaretine açıklık getirelim istedik.

Bu soru işaretinin oluşmasındaki en son neden ise maliyet bakanlığının son bir yıl içerisinde 10 tane araç alıp satan bir vatandaşa 50 bin lira vergi borcu çıkarması oldu.

Kaç araba satarsam vergi ödeyeceğim?

Bu sorunun yanıtı konusunda işletmeler için herhangi bir sorun yok hatta onların sorumluluklarının da yeni çıkan düzenlemeler sonrasında daha da genişlediğini biliyoruz. Peki, sık araç alıp satan ancak vergi mükellefi olmayan sürücüler bu durumdan nasıl etkilenecek.

Kasko Fiyat Teklifi Ankara

Düzenlemede açıkça şu şekilde ibareler yer alıyor. Ticari yetki belgesi olmayan kişiler yani araç alım satımıyla uğraşmayan levhası olmayan kişiler bir yıl içerisinde en fazla 3 araç alıp satabiliyorlar. Bu 3 araç limit vatandaşların kendi üzerine olan araçlar için ve vekaletle satma ihtiyacı olan herkes için geçerlilik taşıyor.

Maliye bakanlığı ev ve araç alım satımlarını inceliyor ve cezalı olarak vergi ödenmesini talep edebiliyorlar. Vergi cezasının olmasında ise artık ticari işletmeler gibi defter tutmaları ve beyan vermeleri gerekiyor.

Vatandaş araç satışına vergiyi hangi durumda ödüyor?

Hem araç hem de ev alım satımında Maliye eğer ek bilgilerle işlemin ticari kar amaçlı olduğunu tespit ederse, alım satım gelirini de “ticari kazanç” olarak değerlendirme hakkında sahip. Bu durumda, araba ilanındaki kontak bilgileri ve fiyatlar da maddi delil sayılabiliyor. Eğer sizde ticari olarak bu işi yapmıyor ancak bindiği araçtan çok çabuk sıkılarak değiştirmek durumunda kalıyorsanız o zaman yapmanız gereken bir yıl içerisinde en fazla 3 aracı geçmemek. Eğer illa geçmeniz gerekiyorsa o zaman aracı eşinizin ya da çocuğunuzun üzerine yapmanız daha mantıklı olacaktır.

26 Şubat 2020
777 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al