Hamilelik Sırasında Kaygıyı Nasıl Yönetebilirsiniz?

Hamilelik Sırasında Kaygıyı Nasıl Yönetebilirsiniz?

Hamilelik sırasında duygular sizi hazırlıksız yakalayabilir. Bazı kadınlar değişen vücutlarına hayret ederek her çırpınışta veya tekmede heyecan duyarlar. Bazı kadınlar için hamilelik zordur, şiddetli yorgunluk, ruh hali değişiklikleri ve sürekli endişeler getirdiği için hiçbir erteleme yoktur. Her geçen ay düşüncelerinizin kontrolden çıktığını, işteki performansınızı ve evdeki ilişkilerinizi etkilediğini fark edebilirsiniz. Fakat kaygınızı nasıl yönetirsiniz ve onu tedavi etmeli misiniz?

Hamilelikte Kaygı Neden Olur?

Hamilelik sırasındaki endişeler evrenseldir. Hamileliğin hormonal değişiklikleri, önceki kalp kırıcı düşükler ve uyku güçlükleri, anne adayları için kaygıya katkıda bulunabilir. Bir bebeğin arkadaşlarınızla veya aile üyelerinizle olan ilişkilerinizi nasıl etkileyeceği, gelecekteki çocuğunuzun sağlığı, doğum deneyimi veya ek bir aile üyesinin mali yükü konusunda endişelenebilirsiniz. Tüm bu endişeler tamamen normaldir. İnsanlar için belirli bir miktarda kaygı koruyucudur.

Hamilelikte Anksiyete Bozukluklarının Belirtileri Nelerdir?

Bebeğinizin sağlığı konusunda endişelenmeniz normal olsa da, bazı durumlarda bu endişe zayıflatıcı hale gelir ve daha fazla dikkat gerektirebilir. Bebeğin sağlığıyla ilgili düşünceler, doktorlar güven verici olsa bile saplantılı hale gelebilir. Endişeler ayrıca hızlı kalp atışı, nefes almada zorluk veya panik atak gibi fiziksel belirtiler olarak da ortaya çıkabilir. İlk kez yüksek düzeyde kaygı yaşıyorsanız, bu başlı başına korkutucu olabilir. Anksiyete, günlük işleyişinize, ilişkilerinize veya iş performansınıza müdahale etmeye başladığında, doktorunuz bunu alırsa, bir anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılabilir.

Anksiyete hamilelik sırasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir veya ilk olarak doğumdan sonra ortaya çıkabilir (perinatal kaygı, hamilelik sırasında ve doğumdan sonra kaygı için kullanılan terimdir). Genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu oranları, muhtemelen hormonal değişikliklerden dolayı ilk trimesterde en yüksek görünmektedir. Anksiyetenin en yaygın belirtileri arasında sürekli endişe, huzursuzluk, kas gerginliği, sinirlilik, korku hissi, konsantre olamama ve endişeler nedeniyle uykuya dalma güçlüğü yer alır. Bazı kadınlar ayrıca panik bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluk veya travma sonrası stres bozukluğu dahil olmak üzere diğer anksiyete bozukluklarının bir sonucu olarak semptomlar yaşarlar.

Hamilelik döneminizin daha rahat ve konforlu geçmesini istiyorsanız Ankara özel sağlık sigortası yaptırarak bunu mümkün hale getirebilirsiniz.

29 Ağustos 2021
171 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al