Böbrekler Neden Bu Kadar Önemli?
Çoğu insan, böbreklerin önemli bir işlevinin vücuttan atık ürünleri ve fazla sıvıyı uzaklaştırmak olduğunu bilir. Bu atık ürünler ve fazla sıvı idrar yoluyla atılır. İdrar üretimi, oldukça karmaşık atılım ve yeniden emilim adımlarını içerir. Bu süreç, vücut kimyasallarının dengeli bir dengesini korumak için gereklidir.
Vücudun tuz, potasyum ve asit içeriğinin kritik düzenlemesi böbrekler tarafından gerçekleştirilir. Böbrekler ayrıca diğer organların işlevini etkileyen hormonlar üretir. Örneğin, böbrekler tarafından üretilen bir hormon, kırmızı kan hücresi üretimini uyarır. Böbrekler tarafından üretilen diğer hormonlar, kan basıncını düzenlemeye ve kalsiyum metabolizmasını kontrol etmeye yardımcı olur.
Böbrekler, aşağıdaki işlevleri yerine getiren güçlü kimyasal fabrikalardır:
- Atık ürünleri vücuttan uzaklaştırmak
- İlaçları vücuttan uzaklaştırmak
- Vücudun sıvılarını dengelemek
- Kan basıncını düzenleyen hormonları salgılar
- Güçlü, sağlıklı kemikleri destekleyen aktif bir d vitamini formu üretir
- Kırmızı kan hücrelerinin üretimini kontrol etmek
Aşağıda böbrekler ve vücudunuzun işleyişini sürdürmede oynadıkları hayati rol hakkında daha fazla bilgi bulacaksınız.
İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Ücretleri Ankara
Böbrekler Nerede ve Nasıl Çalışırlar?
Omurganın her iki yanında, göğüs kafesinin en alt seviyesinde yer alan, her biri yumruk büyüklüğünde iki böbrek vardır. Her böbrek, nefron adı verilen bir milyona kadar işleyen birim içerir. Bir nefron, bir tübüle bağlı bir glomerulus adı verilen küçük kan damarlarından oluşan bir filtreleme biriminden oluşur. Kan glomerulusa girdiğinde süzülür ve kalan sıvı daha sonra tübül boyunca geçer. Tübülde, vücudun ihtiyacına göre bu süzülmüş sıvıya kimyasallar ve su eklenir veya vücuttan uzaklaştırılır, son ürün de attığımız idrardır.
Böbrekler, her 24 saatte bir yaklaşık 200 litre sıvıyı filtrelemek ve kan dolaşımına geri döndürmek gibi yaşamı sürdüren görevlerini yerine getirirler. Vücuttan yaklaşık iki litre idrar şeklinde çıkarılır ve yaklaşık 198 litre geri kazanılır. Attığımız idrar, mesanede 1 ila 8 saat arasında herhangi bir yerde depolanmıştır.
Kronik Böbrek Hastalığının Bazı Nedenleri Nelerdir?
Kronik böbrek hastalığı, bir tür böbrek anormalliği veya idrarda protein gibi “belirteç” olması ve üç ay veya daha uzun süre böbrek fonksiyonunun azalması olarak tanımlanır.
Kronik böbrek hastalığının birçok nedeni vardır. Böbrekler diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıklardan etkilenebilir. Bazı böbrek rahatsızlıkları kalıtsaldır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN