Sık Adet Görme Nedenleri Nelerdir?
Kadınlarda adet döngüsünün, 21 ile 33 gün arasında olması olağan olarak kabul görmektedir. Fakat adet döngümüz 21 günden daha düşük aralıklarla oluyorsa, sık adet olma sorunluluğu yaşıyoruz demektir. Neredeyse bir ay içerisinde iki kere adet görme hali, yumurtlama arızalarına sebep olabileceği gibi, tedavi edilmediği takdirde kısırlığa sebep olabilir. Bu sebeple Sık adet olma sorunluluğu hayat sürdüren kadınlarda, kesinlikle rahatsızlığın neden bulunduğu, teşhis edilmeli ve rahatsızlık en kısa vakitte tedavi edilmelidir.
Sık adet görme sebepleri, en fazla hormonal dengesizlik ve arıza olarak karşımıza çıkmaktadır. Hormonal dengesizliğin sebepleri ise kullandığımız ilaçlar, hayat tipindeki değişiklikler, uyku tertipsizlikleri ve dengesiz beslenme ile temaslı olabilir. Hormonal rahatsızlıklar, kendini değişik biçimlerde gösterebilir, adet devresinin de aşırı kanama, ani duygu farklılıkları ya da libidoda düşüş gibi. Bu gibi hallerde tıbbi araştırmalar yapılarak, hormon testlerinin neticesi tarafında, eksper doktor kararı ile tedaviye başlanmalıdır.
Sık Adet Görme Sebepleri
Sık adet olmanın sebepleri arasında, birtakım değişik rahatsızlıklarda bulunmaktadır. Bunlara örneğin, sık görülen sebeplerden bir tanesi olan endometriozis verilebilir. Endometriozis, rahim hücrelerinin rahim katiyenrı dışarısında büyümesi ile meydana çıkan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık çok ağrı verebilir ve kuvvetli, sık adet kanamalarına sebep olabilir. Rahim içi duvarının tahribatına sebep olabileceği gibi, rahim içi kılcal damar yapısını da bozabilmektedir. Bunun neticesi olarak sık adet görme, adet sırasında ve ardından kuvvetli ağrılar biçiminde kendini gösterebilir.
İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası
Cinsel yolla bulaşan birtakım hastalıklarında, sık adet olmaya sebep bulunduğu bilinmektedir. Bel soğukluğu ve sifilis gibi hastalıkların sebep bulunduğu, rahim içi tahribat, metabolik arızalar ve hormonal dengenin bozulması neticesi, sık ve kuvvetli kanamalar bulunduğu görmekteyizdir.
Sık adet olmanın zararları, nedeni bulunmadığı ve tedavi edilmediği prosese, ağır tahribatlar yaratabilir. Tedavi edilemezse kısırlık ve detaylı rahim içi hastalıklarına sebep olabilir. Bu tarz problemler yaşıyorsak, vakit kaybetmeden, bir eksper doktor denetiminden geçmemiz doğru olacaktır.
Menopoz yaşı ülkemizde bütünde ortalama 50 yaş olarak görülür. Ancak bu 45-50 yaş arası olarak gösterilir. Menopoza girme yaşını daha çok genler belirler. Aşırı sigara kullanımı ve hormonlu yiyecekler de menopoz yaşını aşağı indirmektedir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN