Şeker Hastalığında Bulanık Görme Neden Olur?
İnsanlarda şeker hastalığı olması, vücutlarının yeterli insülin üretmediği veya insülinin düzgün bir şekilde emilemediği anlamına gelir. Bu, yüksek kan şekeri veya hiperglisemi olarak bilinir. Diyabetli kişilerde hipoglisemi adı verilen düşük kan şekeri de görülebilir.
Kan şekeri seviyeleri ile birlikte diyabet, kontrol altına alınmadığı takdirde vücuttaki birçok organı ve kan damarını etkileyebilir. Buna gözler de dahildir. Diyabet için yaygın bir uyarı işareti bulanık görmedir. Diyabetin neden olabileceği diğer göz sorunları arasında şişme, zayıflamış kan damarları ve retinanın zarar görmesi sayılabilir.
Görmede bir değişiklik fark ederseniz, nedenini öğrenmek ve uygun tedaviyi aramak için bir sağlık uzmanına başvurun.
Hipoglisemi
Hipoglisemi, vücudun kan şekeri seviyeleri çok düşük olduğunda ortaya çıkar. Tipik olarak, kan şekeri seviyesi desilitrede 70 miligramın (mg/dL) altına düştüğünde, hipoglisemi meydana gelebilir. Belirli numaralarınızı almak için sağlık uzmanınıza danışmanız önemlidir, böylece buna göre takip edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Düşük kan şekeri seviyeleri tehlikeli sonuçlara yol açabilir ve beyin fonksiyonlarını ciddi şekilde etkileyebilecek insülin şokuna yol açabilir.
Hipoglisemi belirtileri şunları içerir:
- Titrek hissetmek
- Sinirlilik
- Terlemek
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- Hızlı bir kalp atışı
- Baş ağrısı
- Tahriş
- Bulanık görüş
Bir kişi hipoglisemik olarak bulanık görme yaşarsa, kan şekeri seviyeleri normale döndüğünde görme düzenler. Kan şekeri seviyelerinin gün boyunca dalgalandığı bilindiğinden, bu tutarsızlık bulanık görmeye de neden olabilir.
Hiperglisemi
Hiperglisemi, diyabetin tipine bağlı olarak, vücudun kendi başına insülin üretmemesi veya insülin tedavisine ihtiyaç duyan kişinin kendisine yeterli insülin vermemesi durumunda ortaya çıkar.
Bir kişi tip 1 diyabet hastasıysa ve hiperglisemik hale geldiyse, kendilerine yeterince insülin vermemişlerdir. Bir kişinin tip 2 diyabeti varsa ve hiperglisemi yaşıyorsa, vücudunun doğal olarak yeterli insülin üretmediği veya insülini gerektiği gibi kullanmadığı anlamına gelir.
Hiperglisemi belirtileri şunları içerir:
- Artan susuzluk
- Sık idrara çıkma
- Yüksek kan şekeri
- Bulanık görme
- İdrarda yüksek şeker seviyeleri
Yüksek kan şekeri seviyeleri, göz merceğinin şişmesine neden olabilir. Bunun nedeni, yüksek kan şekeri seviyelerinin sıvının gözün bölümlerine girip çıkmasına neden olmasıdır. Göz merceği şiştiğinde şekli değişir ve bu da görme yeteneğini etkiler.
Zamanla, gözlerdeki kan damarları zayıflar. Tipik olarak, bulanık görme hiperglisemiden kaynaklanıyorsa, kan şekeri seviyeleri normale döndüğünde net görme geri dönecektir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN