Hamilelikte Kanser
Kanser yaşamı tehdit etme eğiliminde olduğundan ve tedavideki gecikmeler başarılı tedavi olasılığını azaltabileceğinden, hamile olsun ya da olmasın aynı şekilde tedavi edilir. Olağan tedavilerden bazıları fetüse zarar verebilir. Bu nedenle, bazı kadınlar kürtaj yapmayı düşünebilir. Bununla birlikte, tedaviler bazen fetüse yönelik riskin azaltılması için zamanlanabilir.
Bazı kanserlerde hamilelik sırasında tedavi değiştirilebilir.
Rektum Kanseri
Rektum kanseri, tüm kanserin ortadan kaldırıldığından emin olmak için rahmin çıkarılmasını gerektirebilir. Bu gibi durumlarda gebeliğin 28. haftasına kadar sezaryenle doğum yapılabilir, böylece histerektomi yapılabilir ve agresif kanser tedavisine başlanabilir.
Rahim Ağzı Kanseri
Hamileliğin rahim ağzı kanserini kötüleştirdiği görülmemektedir. Hamile kadınlarda anormal Papanicolaou testi varsa, doktorlar serviksi binoküler büyütme lensi ile inceler. Kolposkopi fetüse zarar vermez veya hamileliği etkilemez. Doktorlar, kolposkopi yaparken genellikle mikroskop altında incelenmek üzere herhangi bir anormal doku örneğini alıp almayacaklarını belirlemelerine yardımcı olması için bir uzmana danışırlar ( biyopsi ). Gebe kadınlarda rahim ağzı biyopsisi rutin olarak yapılmaz, çünkü kanama ve erken doğum risktir.
Rahim ağzı kanseri çok erken bir aşamadaysa, tedavi genellikle doğum sonrasına ertelenir.
Hamileliğin erken döneminde daha ilerlemiş rahim ağzı kanseri tespit edilirse, genellikle gerektiğinde hemen tedavi edilir.
İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası Fiyatları Ankara
Gebelikte geç teşhis edilirse, doktorlar tedaviyi erteleme riskini açıklar, böylece kadınlar, fetüs doğacak kadar olgunlaşana kadar tedaviyi erteleyip ertelemeyeceklerine karar verebilirler. Ancak kanser ilerlemişse sezaryen doğum yapılır ve ardından histerektomi yapılır.
Diğer Jinekolojik Kanserler
Yumurtalık kanserinin hamilelik sırasında tespit edilmesi zordur. Acil tedavi gerektirebilir (her iki yumurtalıkların alınması).
Rahim kanseri (endometriyal kanser) veya fallop tüplerinin kanseri, hamilelik sırasında nadiren ortaya çıkar.
Meme Kanseri
Göğüsler büyüdüğü için hamilelikte meme kanserinin tespit edilmesi zordur. Herhangi bir yumru tespit edilirse, doktorlar bunu değerlendirir.
Lösemi ve Hodgkin Lenfoma
Hamilelik sırasında lösemi ve Hodgkin lenfoma nadirdir. Bu kanserleri tedavi etmek için tipik olarak kullanılan antikanser ilaçlar, düşük ve doğum kusurları riskini artırır. Lösemiler hızla ölümcül olabileceğinden, kadınlar fetüsün olgunlaşmasını beklemeden mümkün olan en kısa sürede tedavi edilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN