Otoimmün Hastalık Nedir?

Otoimmün Hastalık Nedir?

Otoimmün hastalık, bağışıklık sisteminizin yanlışlıkla vücudunuza saldırdığı durumdur. Bağışıklık sistemi normalde bakteri ve virüs gibi mikroplara karşı koruma sağlar. Bu yabancı işgalcileri algıladığında, onlara saldırmak için bir savaş hücresi ordusu gönderir. Normalde, bağışıklık sistemi yabancı hücreler ile kendi hücreleriniz arasındaki farkı söyleyebilir.

Otoimmün bir hastalıkta bağışıklık sistemi, eklemleriniz veya cildiniz gibi vücudunuzun bir bölümünü yabancı olarak algılar. Sağlıklı hücrelere saldıran otoantikor adı verilen proteinleri serbest bırakır. Bazı otoimmün hastalıklar yalnızca bir organı hedef alır. Örneğin tip 1 diyabet pankreasa zarar verir.

Bağışıklık Sistemi Vücuda Neden Saldırır?

Doktorlar bağışıklık sisteminin teklemesine neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Yine de bazı insanların otoimmün hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Yapılan bir araştırmaya göre, kadınlar erkeklere kıyasla yaklaşık 2’ye 1 oranında otoimmün hastalıklara yakalanmaktadır. Kadınların yüzde 6,4’ü ve erkeklerin yüzde 2,7’si. Hastalık genellikle bir kadının doğurganlık yıllarında başlar.

İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası Fiyatları Ankara

Bazı otoimmün hastalıklar, belirli etnik gruplarda daha yaygındır. Örneğin lupus, Kafkasyalılardan daha fazla Afrikalı-Amerikalı insanları etkiler.

Otoimmün hastalıkların görülme sıklığı arttığından, araştırmacılar enfeksiyonlar ve kimyasallara veya çözücülere maruz kalma gibi çevresel faktörlerin de dahil olabileceğinden şüpheleniyorlar.

80’den fazla farklı otoimmün hastalık vardır.

1. Tip 1 diyabet

Pankreas, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan insülin hormonunu üretir. Yüksek kan şekeri sonuçları kan damarlarının yanı sıra kalp, böbrekler, gözler ve sinirler gibi organlarda hasara neden olabilir.

2. Romatoid artrit

Romatoid artrit, bağışıklık sistemine saldıran eklem. Bu saldırı eklemlerde kızarıklık, sıcaklık, ağrı ve sertliğe neden olur.İnsanları yaşlandıkça etkileyen osteoartritin aksine , 30’lu yaşlarda veya daha erken başlayabilir .

3. Sedef hastalığı

Deri hücreleri normalde büyür ve artık ihtiyaç kalmadığında dökülür. Sedef hastalığı cilt hücrelerinin çok hızlı çoğalmasına neden olur. Ekstra hücreler, genellikle ciltte gümüş beyaz plak pullarıyla iltihaplı kırmızı lekeler oluşturur ve oluşturur. Sedef hastalığı olan kişilerin yüzde 30’una kadar eklemlerinde şişme, sertlik ve ağrı gelişir.

4. İltihaplı bağırsak hastalığı

İltihaplı bağırsak hastalığı, bağırsak duvarının iç yüzeyinde iltihaplanmaya neden olan durumları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Her iltihaplı bağırsak hastalığı türü, GI yolunun farklı bir bölümünü etkiler.

27 Şubat 2021
240 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al