MS Hastalığının Aşamaları Nasıldır

MS Hastalığının Aşamaları Nasıldır

Multipl sklerozun (MS) ilerlemesini anlayarak ve ne bekleyeceğinizi öğrenerek, bir kontrol duygusu kazanabilir ve günlük yaşamınız hakkında daha bilinçli kararlar verebilirsiniz. MS, vücudun bağışıklık sistemi anormal şekilde merkezi sinir sistemini hedef aldığında ortaya çıkar. Hasar, omuriliğe gönderilen sinir uyarılarını bozar.

MS’li kişiler genellikle şiddeti değişen dört hastalık seyrinden birini takip eder.

Klinik olarak izole sendrom: Bu, beyindeki veya omurilikteki sinirleri örten miyelin iltihabının ve hasarının neden olduğu semptomların ilk bölümüdür. Teknik olarak, CIS, semptomlardan sorumlu sadece bir demiyelinizasyon alanı olan izole bir olay olduğundan, MS tanısı kriterlerini karşılamaz.

Tekrarlayan MS: Tekrarlayan MS tipi genellikle semptomların kötüleşmesi ile tahmin edilebilir bir yol izler.  MS’li kişilerin yaklaşık 85 yüzde başlangıçta nükseden-hafifleyen MS tanısı konmaktadır. Birkaç yıl içinde, hastalığın seyrinin değişmesi ve daha karmaşık hale gelmesi muhtemeldir.

İkincil aşamalı MS: MS, hastalığı daha agresif bir formuna dönüşebilir. Durumun tekrarlayan ve düzelen formuna sahip olanlardan bazıları, ikincil ilerleyici MS geliştirmeye devam edecektir. Bu genellikle ilk tanıdan sonraki 10 yıl içinde olur.

İlginizi Çekebilir: Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

İkincil ilerleyici MS’de, insanlar yine de nüksler yaşayabilir. Bunları daha sonra kısmi iyileşmeler veya remisyon dönemleri izler, ancak hastalık döngüler arasında kaybolmaz. Bunun yerine, giderek kötüleşir.

Birincil ilerleyici MS: Hastaların yaklaşık yüzde 15’ine, hastalığın birincil ilerleyici MS adı verilen nispeten nadir bir formu teşhisi konur. Bu form, hiçbir remisyon periyodu olmaksızın yavaş ve istikrarlı hastalık ilerlemesi ile karakterizedir. Birincil ilerleyici MS’li bazı kişiler, semptomlarında ara sıra platolar ve geçici olma eğiliminde olan işlevlerde küçük iyileşmeler yaşarlar. İlerleme hızında zaman içinde farklılıklar vardır.

MS’in Erken Evreleri

Dikkate alınması gereken ilk aşama, doktorunuz MS tanısı koymadan önce gerçekleşir. Bu ilk aşamada, endişe duyduğunuz semptomlarınız olabilir. Genetik ve çevresel faktörlerin MS’e yakalanan kişilerde rol oynadığı düşünülmektedir.

Yaygın semptomlar şunları içerir:

  • Tükenmişlik
  • Uyuşma ve karıncalanma
  • Zayıflık
  • Baş dönmesi
  • Ağrı
  • Yürüme güçlüğü
  • Bilişsel değişiklikler
  • Baş dönmesi
  • Görüş problemleri

MS’in varlığını doğrulamak için kesin bir test yoktur ve semptomların çoğu başka koşullarla da ortaya çıkar, bu nedenle hastalığı teşhis etmek zor olabilir.

25 Aralık 2021
138 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al