Kulak Nedir ve Kulak Hastalıkları Nelerdir?
Kulağın dış, orta ve iç bölümleri vardır. Dış kulak, kulak kepçesi olarak adlandırılır ve deri ile kaplanmış çıkıntılı kıkırdaktan yapılmıştır. Ses, kulak kepçesinden geçerek, kulak zarında biten kısa bir tüp olan dış işitsel kanala akar.
Ses, kulak zarının ve kulağın orta kısmındaki küçük bağlı kemiklerinin titreşmesine neden olur ve titreşimler yakındaki kokleaya iletilir. Spiral şekilli koklea, iç kulağın bir parçasıdır; sesi beyne giden sinir uyarılarına dönüştürür.
Sıvı dolu yarım daire kanalları ç kulaktaki koklea ve sinirlere bağlanır. Beyne denge ve kafa pozisyonu hakkında bilgi gönderirler. Östaki tüp, sıvıyı orta kulaktan burnun arkasındaki boğaza akıtır.
Kulak Hastalıkları
Kulak ağrısı: Kulaktaki ağrının birçok nedeni olabilir. Bunlardan bazıları ciddi, bazıları ciddi değildir.
Orta kulak iltihabı: Orta kulak iltihabı veya enfeksiyonu genellikle enfeksiyon nedeniyle olur.
Yüzücü kulağı: Dış kulak iltihabı veya enfeksiyonu. Ani vakalar genellikle enfeksiyonlardır; kronik otitis genellikle bir cilt rahatsızlığıdır.
Meniere hastalığı: Bir taraftaki iç kulağın arızalandığı bir durum. Vertigo, kulak çınlaması, işitme kaybı ve ağrı yaygın semptomlardır.
Tinnitus: Bir veya iki kulakta çınlama. Genellikle bu, gürültüye maruz kalma veya yaşlanmadan kaynaklanan hasarlardan kaynaklanır.
Kulak kiri: Kulak kiri kulak kanalını tıkayabilir ve kulak zarına yapışabilir. Kulak zarının azaltılmış titreşimleri işitmeyi bozar.
İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası
Yırtılmış kulak zarı: Çok yüksek sesler, hava basıncındaki ani değişiklikler, enfeksiyon veya yabancı cisimler kulak zarını yırtabilir.
Akustik nöroma: Kulaktan beyne giden sinirde büyüyen kanserli olmayan bir tümör. İşitme kaybı, vertigo ve kulak çınlaması semptomlar olabilir.
Mastoidit: Ttedavi edilmeyen orta kulak enfeksiyonlarından kaynaklanabilir.
BPPV: İç kulakta vertigo ataklarına neden olan fonksiyon bozukluğudur. Tıbbi olarak ciddi olmasa da, semptomları rahatsız edici olabilir.
Kolesteatom: Bu iyi huylu bir durumdur. Orta kulak ve çevresindeki kemiklerde anormal cilt birikmesidir. Genellikle işitme kaybıyla ilişkili kötü kokulu bir akıntı vardır. Durum genellikle işitme kaybını önlemek için ameliyat gerektirir.
Kulak Testleri Nelerdir?
Bir kulak probleminin ilk testi genellikle sadece kulağa bakmaktır. Bunun dışında yapılacak olan testlerden bazıları ise şöyledir:
- İşitme testi.
- Bilgisayarlı tomografi ( CT taraması )
- Manyetik rezonans görüntüleme (Mr)
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN