Otomatik ve Manuel Araçlar

Otomatik ve Manuel Araçlar

Arabalar birçok farklı çeşitte üretilir. Önden çekişli ve dört tekerlekten çekişli gibi aktarma organlarındaki seçeneklerden geleneksel gaz ve elektrik gibi motor tipi seçeneklerine kadar, yeni bir araç satın alırken olasılıklar sonsuzdur. Bir araba satın alırken vermeniz gereken bir diğer önemli karar, ne tür bir şanzıman alacağınızdır.

Modern araçlar, otomatik veya manuel olmak üzere iki farklı şanzıman tipine sahiptir. Düz şanzımanda vites değiştirmekten sürücü sorumludur, otomatik şanzımanlı bir araçta ise vitesi sizin yerinize araba yapar.

Aracınızdaki en karmaşık bileşenlerden biri olan şanzıman, bir dizi dişliyi barındıran metal bir kasadır. Bu, şanzıman takma adını açıklar. Şanzıman, gücü motordan alır ve aracınıza güç sağlamak için tekerleklere iletir. Belirli bir hızda çalışabilmesi için tekerleklere doğru miktarda güç gitmesini sağlamaktan sorumludur.

Her vites, tekerleklerin ve motorun aynı hızda dönmemesini sağlamak için belirli bir oranda çalışır. Kesintisiz bir duruştan kalkış yaptığınızda, aracınız daha fazla güç ve daha az hız kullanarak aracı hareket ettirmek için daha düşük bir vites oranı kullanır.

Manuel Şanzıman

Manuel veya standart şanzımanlı araçlara tipik olarak stik vites denir. Sürücü, aracını hızlandırırken ve yavaşlatırken vitesleri manuel olarak değiştirmek için bir vites kolu kullanır. Orta konsolda bulunan vites kolu şanzımana bir bağlantı ile bağlıdır.

Düz vitesin yanı sıra, manuel şanzıman, fren pedalının solunda bulunan bir debriyaj pedalının kullanılmasını gerektirir. Debriyaj pedalına basılması, motor ile şanzıman arasında bulunan debriyaj mekanizmasını devre dışı bırakır. Debriyaj pedalına basmak, motordan şanzımana giden gücü durdurur, böylece vites değiştirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası

Vites değiştirmek için sürücü debriyaj pedalına basar, vites kolunu istenen vitese getirir ve ardından motordan şanzımana giden gücü yeniden devreye sokmak için debriyaj pedalını bırakır. Bir sopa kullanmayı öğrenmek biraz pratik gerektirir. Debriyaj pedalına çok hızlı basarsanız motor durur; debriyaj pedalına çok yavaş basın ve erken aşınmaya neden olabilir.

Otomatik Şanzıman

Düz şanzımanlı bir aracın çalışmasında sürücü aktif rol oynarken, otomatik şanzımanda sürücü sadece vites kolunda D’yi seçer ve araç tüm zor işi yapar. Araç, sıvı basıncını kullanarak vites değişimlerini otomatik olarak kendi kendine tamamlar. Otomatik şanzımanın kalbi, planet dişli takımıdır.

Aracın hangi viteste olması gerektiğini belirleyen bantları ve debriyajları harekete geçirmek için gerekli basıncı sağlayan otomatik şanzıman yağıdır. Bu sıvı sadece şanzımanın hareketli parçalarını soğutup yağlamakla kalmaz, aynı zamanda aracın sürülmesine de yardımcı olur.

03 Haziran 2021
244 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al