Mide Kanaması Nedir?
Mide kanaması, sindirim sisteminizdeki bir bozukluğun belirtisidir. Kan genellikle dışkıda veya kusmukta görünür, ancak her zaman görünmez. Dışkının siyah veya katran gibi görünmesine neden olabilir. Kanama seviyesi hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve yaşamı tehdit edebilir.
Gelişmiş görüntüleme teknolojisi, gerektiğinde, genellikle kanamanın nedenini bulabilir. Tedavi kanamanın kaynağına bağlıdır.
Mide Kanaması Semptomları
GI kanamasının belirti ve semptomları açık veya gizli olabilir. Belirtiler ve semptomlar, mide kanalında herhangi bir yerde olabilen kanamanın konumuna, başladığı yerden ağızdan bittiği yere anüse ve kanama oranına bağlıdır.
Aşırı kanama şu şekilde görünebilir:
- Kırmızı veya koyu kahverengi olabilen ve doku olarak kahve telvesine benzeyen kan kusma
- Siyah, katranlı dışkı
- Genellikle dışkıda veya dışkı ile birlikte rektal kanama
Gizli kanamayla şunlara sahip olabilirsiniz:
- Sersemlik
- Nefes almada güçlük
- Bayılma
- Göğüs ağrısı
- Karın ağrısı
Şok Belirtileri
Kanaman aniden başlarsa ve hızla ilerlerse, şoka girebilirsin. Şok belirtileri ve semptomları şunları içerir:
- Kan basıncında düşüş
- Az miktarda, seyrek olarak idrar yapmamak veya idrar yapmamak
- Hızlı nabız
- Bilinçsizlik
Şok belirtileriniz varsa, siz veya bir başkası 112’yi aramalıdır. Kan kusuyorsanız, dışkılarınızda kan görüyorsanız veya siyah, katran gibi dışkınız varsa derhal tıbbi yardım alın. GI kanamasının diğer belirtileri için doktorunuzdan randevu alın.
İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyatları Ankara
Mide Kanaması Nedenleri
Mide kanaması, üst veya alt gastrointestinal kanalda meydana gelebilir. Bunun birkaç nedeni olabilir.
Üst Mide Kanaması Nedenleri
Ülser mide kanamasının en yaygın nedenidir. Peptik ülserler, mide zarında ve ince bağırsağın üst kısmında gelişen yaralardır. Bakterilerden veya anti-enflamatuar ilaçların kullanımından kaynaklanan mide asidi, astara zarar vererek yaraların oluşmasına neden olur.
Boğazınızı midenize bağlayan tüpün iç yüzeyindeki yırtıklar. Mallory-Weiss gözyaşları olarak bilinir, çok fazla kanamaya neden olabilirler. Bunlar en çok aşırı alkol tüketen kişilerde yaygındır.
Yemek borusunda anormal, genişlemiş damarlar. Bu durum en sık ciddi karaciğer hastalığı olan kişilerde görülür.
Yemek borusunun bu iltihaplanmasına en çok gastroözofageal reflü hastalığı neden olur.
Düşük mide kanaması Nedenleri
Divertiküler hastalık, sindirim sisteminde küçük, şişkin keselerin gelişimini içerir. Torbaların bir veya daha fazlası iltihaplanırsa veya enfekte olursa buna divertikülit denir.
İnflamatuar bağırsak hastalığı. Kolon ve rektumda iltihaplanma ve yaralara neden olan ülseratif kolit, Crohn hastalığı ve sindirim sistemi zarının iltihaplanmasını içerir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN