Kan Nedir ve Kan Hastalıkları

Kan Nedir ve Kan Hastalıkları

Kan, vücuda beslenme, oksijen ve atıkların giderilmesini sağlayan sürekli dolaşan bir sıvıdır. Kan sıvıdır, içinde asılı duran çok sayıda hücre ve protein bulunur, bu da kanı saf sudan “daha kalın” yapar. Ortalama bir insanda yaklaşık 5 litre kan vardır.

Plazma adı verilen bir sıvı, kan içeriğinin yaklaşık yarısını oluşturur. Plazma, kanın pıhtılaşmasına, maddeleri kan yoluyla taşımasına ve diğer işlevleri yerine getirmesine yardımcı olan proteinler içerir. Kan plazması ayrıca glikoz ve diğer çözünmüş besinleri içerir.

Kan hacminin yaklaşık yarısı kan hücrelerinden oluşur:

• Dokulara oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri

• Enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücreleri

• Trombositler, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan daha küçük hücreler

Kan, kan damarları yoluyla taşınır. Pürüzsüzlüğü ve pıhtılaşma faktörlerinin ince ayarlanmış dengesi sayesinde kan damarlarında kanın pıhtılaşması engellenir.

İlginizi Çekebilir: Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Kan Hastalıkları Nelerdir?

Kanama: Kan damarlarından sızan kan, cilde nüfuz eden bir yaradan olduğu gibi açık da olabilir. İç kanama hemen görünmeyebilir.

Hematom: Vücut dokuları içinde kan toplanması. İç kanama sıklıkla hematoma neden olur.

Lösemi: Beyaz kan hücrelerinin anormal şekilde çoğaldığı ve kanda dolaştığı bir kan kanseri türü. Anormal beyaz kan hücreleri, enfeksiyonlardan hastalanmayı normalden daha kolay hale getirir.

Multipl miyelom: Lösemiye benzer plazma hücrelerinin bir tür kan kanseri. Anemi, böbrek yetmezliği ve yüksek kan kalsiyum seviyeleri multipl miyelomda yaygındır.

Lenfoma: Beyaz kan hücrelerinin lenf düğümleri ve diğer dokular içinde anormal şekilde çoğaldığı bir kan kanseri türü. Büyüyen dokular ve kanın işlevlerinin bozulması, sonunda organ yetmezliğine neden olabilir.

Anemi: Kanda anormal derecede düşük sayıda kırmızı kan hücresi. Anemi genellikle belirgin semptomlara neden olmasa da yorgunluk ve nefes darlığı ortaya çıkabilir.

Hemolitik anemi: Çok sayıda kırmızı kan hücresinin hızlı patlamasından kaynaklanan anemi. Bir bağışıklık sistemi arızası nedenidir.

Hemokromatoz: Kanda aşırı demir seviyelerine neden olan bir bozukluk. Karaciğer, pankreas ve diğer organlardaki demir birikintileri, karaciğer sorunlarına ve şeker hastalığına neden olur.

Orak Hücre Hastalığı: Kırmızı kan hücrelerinin periyodik olarak uygun şekillerini kaybettiği genetik bir durum. Deforme olmuş kan hücreleri dokularda birikerek ağrıya ve organ hasarına neden olur.

11 Ekim 2021
119 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Call Now ButtonAra ve Teklif Al