Mesane Kanseri Nedir ve Belirtileri

Mesane Kanseri Nedir ve Belirtileri

Mesane kanseri, mesane hücrelerinde başlayan yaygın bir kanser türüdür. Mesane, alt karnınızdaki idrarı depolayan içi boş kaslı bir organdır. Mesane kanseri genellikle mesanenizin içini kaplayan hücrelerde başlar. Ürotelyal hücreler ayrıca böbreklerinizde ve böbrekleri mesaneye bağlayan tüplerde  bulunur. Ürotelyal kanser böbreklerde ve üreterlerde de olabilir, ancak mesanede çok daha yaygındır.

Çoğu mesane kanseri, kanserin yüksek oranda tedavi edilebilir olduğu erken bir aşamada teşhis edilir. Ancak erken evre mesane kanserleri bile başarılı bir tedaviden sonra geri gelebilir. Bu nedenle, mesane kanseri olan kişiler, tekrarlayan mesane kanserini aramak için tedaviden sonra yıllarca takip testlerine ihtiyaç duyarlar.

Mesane Kanseri Belirtileri

Mesane kanseri belirti ve semptomları şunları içerebilir:

İdrarda kan, idrarın parlak kırmızı veya kola renginde görünmesine neden olabilir, ancak bazen idrar normal görünebilir ve laboratuvar testinde kan tespit edilebilir

  • Sık idrara çıkma
  • Ağrılı idrara çıkma
  • Sırt ağrısı

İdrarınızın renginin değiştiğini fark ederseniz ve kan içerebileceğinden endişeleniyorsanız, kontrol ettirmek için doktora gidin.

İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası

Mesane Kanseri Nedenleri

Mesane kanseri, mesanedeki hücreler DNA’larında değişiklikler geliştirdiğinde başlar. Bir hücrenin DNA’sı, hücreye ne yapacağını söyleyen talimatlar içerir. Değişiklikler, hücreye hızlı bir şekilde çoğalmasını ve sağlıklı hücreler ölürken yaşamaya devam etmesini söyler. Anormal hücreler, normal vücut dokusunu istila edip yok edebilen bir tümör oluşturur. Zamanla, anormal hücreler parçalanıp vücutta yayılabilir.

Mesane Kanseri Türleri

Mesanenizdeki farklı hücre türleri kanserli hale gelebilir. Kanserin başladığı mesane hücresinin tipi, mesane kanserinin tipini belirler. Doktorlar bu bilgileri hangi tedavilerin sizin için en iyi sonucu vereceğini belirlemek için kullanır.

ÜROTELYAL KARSİNOM

Daha önce geçiş hücreli karsinom olarak adlandırılan ürotelyal karsinom, mesanenin içini kaplayan hücrelerde oluşur. 

Skuamöz Hücre Karsinoması: Skuamöz hücreli karsinom, örneğin bir enfeksiyondan veya uzun süreli idrar sondası kullanımından kaynaklanan mesanenin kronik tahrişiyle ilişkilidir. 

Adenokarsinom: Adenokarsinom, mesanede mukus salgılayan bezleri oluşturan hücrelerde başlar. Mesanenin adenokarsinomu çok nadirdir.

Mesane Kanseri Risk Faktörleri

Sigara, puro veya pipo içmek, idrarda zararlı kimyasalların birikmesine neden olarak mesane kanseri riskini artırabilir. Sigara içtiğinizde vücudunuz dumandaki kimyasalları işler ve bir kısmını idrarla atar. Bu zararlı kimyasallar mesanenizin astarına zarar verebilir ve bu da kanser riskinizi artırabilir.

Yaşlandıkça mesane kanseri riski artar. Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, mesane kanseri teşhisi konan çoğu insan 55 yaşından büyüktür.

Erkeklerin mesane kanseri geliştirme olasılığı kadınlardan daha fazladır.

01 Eylül 2021
219 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al