Mamografi Nedir?

Mamografi, göğüs kanserini taramak için kullanılan göğüslerin röntgen görüntüsüdür. Mamogramlar, meme kanserinin erken teşhisinde önemli bir rol oynar ve meme kanseri ölümlerinin azaltılmasına yardımcı olur.

Mamografi sırasında göğüs dokusunu yaymak için göğüsleriniz iki sert yüzey arasında sıkıştırılır. Ardından bir röntgen, göğüslerinizdeki bilgisayar ekranında görüntülenen ve kanser belirtileri arayan bir doktor tarafından muayene edilen siyah beyaz görüntülerini yakalar.

Bir mamogram, tarama veya teşhis amacıyla kullanılabilir. Ne sıklıkla mamografi çektirmeniz gerektiği yaşınıza ve meme kanseri riskinize bağlıdır.

Mamografi, göğüslerinizdeki tümörleri ve diğer anormallikleri tespit etmek için tasarlanmış X-ışını görüntülemesidir. Mamografi, meme kitlesinin değerlendirilmesinde tarama veya teşhis amacıyla kullanılabilir:

Mamografi Taraması

Tarama mamografisi, hiçbir belirti veya semptomu olmayan veya yeni meme anormallikleri olmayan kadınlarda meme değişikliklerini tespit etmek için kullanılır. Amaç, kanseri klinik belirtiler fark edilmeden tespit etmektir.

İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyatları Ankara

Teşhis Amaçlı Mamografi

Teşhis amaçlı mamografi, yeni meme yumruğu, meme ağrısı, sıra dışı bir cilt görünümü, meme başı kalınlaşması veya meme başı akıntısı gibi şüpheli meme değişikliklerini araştırmak için kullanılır. Ayrıca bir tarama mamogramındaki anormal bulguları değerlendirmek için de kullanılır.

Mamografi Taramasına Ne Zaman Başlanmalı?

Meme kanseri taramasına başlamak için ideal bir yaş yoktur. Dahası, uzmanlar ve tıbbi kuruluşlar, kadınların düzenli mamogramlara ne zaman başlaması gerektiği veya testlerin ne sıklıkla yapılması gerektiği konusunda hemfikir değiller. Doktorunuzla risk faktörleriniz, tercihleriniz ve taramanın yararları ve riskleri hakkında konuşun. Birlikte, hangi tarama mamografi programının sizin için en iyisi olduğuna karar verebilirsiniz.

Pek çok kadın 40 yaşında mamografiye başlar ve her bir ila iki yılda bir yaptırır. Meslek grupları önerileri konusunda farklılık gösterir. Ortalama risk taşıyan kadınlara 45 yaşından 54 yaşına kadar yılda bir mamogram taramasına başlamalarını ve ardından her iki yılda bir devam etmelerini tavsiye edilir.

Meme kanseri riski yüksek olan kadınlar, 40 yaşından önce mamografi taramasına başlamaktan fayda görebilir. Ailenizde meme kanseri öyküsü veya kanser öncesi meme lezyonları öyküsü gibi risk faktörleriniz varsa dikkatli olmalısınız.

10 Nisan 2021
248 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al