Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransı olan kişiler sütteki şekeri tam olarak sindiremezler. Sonuç olarak, süt ürünlerini yedikten veya içtikten sonra ishal, gaz ve şişkinlik yaşarlar. Laktoz emilim bozukluğu olarak da adlandırılan durum genellikle zararsızdır, ancak semptomları rahatsız edici olabilir.
İnce bağırsağınızda üretilen çok az enzim genellikle laktoz intoleransından sorumludur. Düşük laktaz seviyelerine sahip olabilirsiniz ve yine de süt ürünlerini sindirebilirsiniz. Ancak seviyeleriniz çok düşükse, süt ürünleri yedikten veya içtikten sonra semptomlara yol açacak şekilde laktoz intoleransı olursunuz.
Laktoz intoleransı olan çoğu insan, tüm süt ürünlerinden vazgeçmek zorunda kalmadan durumu yönetebilir.
Laktoz İntoleransının Belirti ve Semptomları
Genellikle laktoz içeren yiyecekleri yedikten veya içtikten 30 dakika ila iki saat sonra başlar. Yaygın belirti ve semptomlar şunları içerir:
- İshal
- Mide bulantısı ve bazen kusma
- Karın krampları
- Şişkinlik
- Gaz
Süt ürünleri yedikten sonra sıklıkla laktoz intoleransı belirtileri yaşıyorsanız, özellikle de yeterince kalsiyum alma konusunda endişeleriniz varsa, doktora görünmeniz gerekir.
Laktoz intoleransı Nedenleri
Laktoz intoleransı, ince bağırsağınız süt şekerini (laktoz) sindirmek için yeterince enzim üretmediğinde ortaya çıkar.
Normalde laktaz, süt şekerini bağırsak astarı yoluyla kan dolaşımına emilen iki basit şekere dönüştürür.
Laktaz eksikliğiniz varsa, yiyeceğinizdeki laktoz işlenmek ve emilmek yerine kolona taşınır. Kolonda, normal bakteriler sindirilmemiş laktoz ile etkileşime girerek laktoz intoleransının belirti ve semptomlarına neden olur.
Üç tür laktoz intoleransı vardır. Her tipin altında yatan laktaz eksikliğine farklı faktörler neden olur.
Birincil laktoz intoleransı
En yaygın tür olan birincil laktoz intoleransı geliştiren kişiler, hayata yeterli laktaz üreterek başlar. Tüm besinlerini sütten alan bebeklerin laktaza ihtiyacı vardır. Çocuklar sütü diğer yiyeceklerle değiştirdikçe, ürettikleri laktaz miktarı normalde düşer, ancak tipik bir yetişkin diyetinde genellikle süt miktarını sindirecek kadar yüksek kalır. Birincil laktoz intoleransında, laktaz üretimi yetişkinlikte aniden düşer ve bu da süt ürünlerinin sindirimini zorlaştırır.
İkincil laktoz intoleransı
Bu tür bir laktoz intoleransı, ince bağırsağınızı içeren bir hastalık, yaralanma veya ameliyattan sonra ince bağırsağınız laktaz üretimini azalttığında ortaya çıkar. İkincil laktoz intoleransı ile ilişkili hastalıklar arasında bağırsak enfeksiyonu, çölyak hastalığı, bakteriyel aşırı çoğalma ve Crohn hastalığı bulunur.
Doğuştan veya gelişimsel laktoz intoleransı
Bebeklerin laktaz eksikliğinden kaynaklanan laktoz intoleransı ile doğması mümkündür, ancak nadirdir. Bu bozukluk, otozomal resesif olarak adlandırılan bir kalıtım modelinde nesilden nesile geçer, yani bir çocuğun etkilenmesi için hem anne hem de babanın aynı gen varyantını geçmesi gerekir. Prematüre bebeklerde yetersiz laktaz seviyesi nedeniyle laktoz intoleransı da olabilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN