Şeker Hamileliği Nasıl Etkiler?
Tip 1, tip 2 ve gestasyonel diyabet dahil diyabet, gebelik sırasında yüksek tansiyon ve erken doğum veya doğum gibi çeşitli gebelik riskleri ve komplikasyonları ile ilişkilidir. Güvenli ve sağlıklı bir hamilelik sağlamak için atabileceğiniz birkaç adım vardır.
Genellikle herhangi bir semptom görülmez ve tanı kan şekeri testi ile belirlenir. Gestasyonel diyabet geliştirirseniz, doktorunuz sizi ve bebeğinizi yakından izleyecektir.
Diyabet ve Doğurganlık
Obezite, zayıf olmak, polikistik over sendromuna sahip olmak ve diyabetle bağlantılı diğer komplikasyonların tümü hamile kalma yeteneğinizde rol oynayabilir. 3 Bu, tip 1 ve tip 2 diyabetli kişiler için geçerlidir.
Bir çalışma, yumurtlamayı etkileyen sorunların uterusu olan kişilerde kısırlığın ana nedeni olduğunu gözlemlemiştir. Özellikle tip 2 diyabetle bağlantılı olan PCOS, yumurtanın büyümesini ve fallop tüpüne salınımını etkilediği için buna neden olabilir.
Hem tip 1 hem de tip 2 diyabet, düzensiz veya adet gecikmesi ile de ilişkilidir; bu, yumurtalıklarınızın düzenli olarak yumurta bırakmadığı ve kişinin hamile kalma yeteneğini etkileyebileceği anlamına gelir.
Diyabet Kalıtsal mı?
Diyabet nesiller boyunca aktarılabilir. Tip 2 diyabetin genetikle tip 1 diyabetten daha güçlü bir bağlantısı vardır. Diyabet, erkeklerin doğurganlığını da etkileyebilir. Durum sinir hasarına neden olabilir, bu da ereksiyonun sürdürülmesini zorlaştırabilir ve cinsel ilişki ve gebe kalmayı zorlaştırabilir. Düşük hareketlilik gibi sperm anormallikleriyle de sonuçlanabilir.
Hamile kalmadan önce kan şekerinizi kontrol altında tutmak, doğurganlık sorunlarını azaltmaya ve hamile kalma ve sağlıklı bir bebek sahibi olma şansınızı artırmaya yardımcı olabileceğinden son derece önemlidir.
Diyabet ve Gebelik
Diyabetin hamilelik sırasında gelişip gelişmemiş olması veya hamile kalmadan önce zaten diyabetiniz olması, iyi yönetilmezse bebeğiniz için sorunlara neden olabilir.
Diyabet Riskleri
Kontrolsüz diyabet, siz ve bebeğiniz için aşağıdakiler dahil bir dizi riskle bağlantılıdır:
- Erken doğum
- Yüksek tansiyon (preeklampsi)
- Düşük kan şekeri (hipoglisemi)
- Artan sezaryen şansı
- Doğum kusurları
- Düşük veya ölü doğum
Hamilelik sırasında gestasyonel diyabet geliştirirseniz, kan şekeri seviyeleriniz genellikle doğum sonrası normale döner. Bununla birlikte, gestasyonel diyabetli kişilerin %50 kadarı hayatlarının ilerleyen dönemlerinde tip 2 diyabet geliştirmeye devam etmektedir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN