Diyabetik Göz Hastalığı Nedir?
Arka plan retinopatisi olarak adlandırılan diyabetik retinopati , diyabetik göz hastalığının en erken aşamasıdır. Non-proliferatif hastalıkta gözün kan damarlarında mikroskobik değişiklikler meydana gelir, ancak değişiklikler tipik olarak belirti vermez ve çıplak gözle görülmez. Çoğalma olmayan hastalık hafif ila orta şiddet arasında ilerler.
Çoğalma olmayan diyabetik retinopati, başlangıçta arter duvarlarında mikroskobik kanla dolu çıkıntılar patlayarak retinaya sızabilir. Retinada küçük kan noktaları birikebilir, ancak bunlar genellikle hastalığın erken evrelerinde belirgin semptomlar oluşturmaz. Hastalık ilerledikçe sert kan damarlarından sızan sıvı birikimleri, retinadaki mikroskobik kan damarlarının büyümesinde anormallikler ve retinayı besleyen damarlardan kanamalar meydana gelebilir.
Proliferatif olmayan diyabetik retinopatinin kendisi görmeyi tehdit eden bir durum olmasa da, proliferatif olmayan hastalığın herhangi bir aşamasında hızlı görme kaybına neden olabilen diğer diyabetik retinopati biçimleri olan maküler ödem veya maküler iskemiyi tetikleyebilir. Proliferatif olmayan retinopatide meydana gelen vasküler değişiklikler, retinaya kan akışının olmamasına yol açar ve görmeyi tehdit eden proliferatif hastalığa ilerlemeyi tetikler. Proliferatif olmayan retinopatinin şiddeti arttıkça, görmeyi tehdit eden proliferatif diyabetik retinopati gelişme riski de artar. Retinada anormal yeni kan damarlarının büyümesiyle karakterizedir. Damarlar zayıftır ve patlayarak retinayı çevreleyen sıvı içine sızarak görme kaybına neden olabilir.
Diyabetik makula ödemi
Non-proliferatif diyabetik retinopatinin tüm aşamalarında, diyabetik retinopatinin vasküler değişikliklerinin bir sonucu olarak ortaya çıkan, görmeyi tehdit eden bir durum olan maküler ödem riski vardır. Makula ödemi, diyabetle ilişkili görme kaybının en yaygın nedenidir. Anormal yeni kan damarları patladığında ve gözün net, keskin görmeyi sağlayan bölgesi kanayarak görmeyi bozduğunda ortaya çıkar.
İskemik makulopati, makulaya kan akışı sağlayan kılcal damarların kaybı ile karakterize, tedavi edilemeyen bir diyabetik retinopatidir.
Her yıl, diyabetik hastaların % 4,5’ine ilk kez diyabetik retinopati teşhisi konulsa da, bazı diyabetik grupların, özellikle yaşlıların daha büyük bir kısmında her yıl bu durum meydana gelecektir. Retinopati olasılığı, bir kişinin diyabet geçirdiği sürenin uzunluğuna, diyabet geliştirdiği yaşına bağlı olarak değişir.
Hksigorta.com’dan Ankara Tamamlayıcı Sağlık sigortası yaptırarak yaşlılığınızda daha da rahat edebilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN