Koku Kaybı Nedir?
Koku duyunuzu kaybederseniz, çeşitli kokuları özlersiniz. İyi bir koku alma duyusu olmadan, yiyeceklerin tatsız olduğunu fark edebilirsiniz ve farklı yiyecekleri birbirinden ayırmak zor olur. Koku kaybı kısmi veya tam olabilir ve nedene bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilir.
Kısmi bir koku kaybı bile yemeye olan ilginizi kaybetmenize neden olabilir ve bu aşırı durumlarda kilo kaybına, yetersiz beslenmeye ve hatta depresyona neden olabilir. Bazı insanlar hafif yiyeceklere daha fazla tuz ekler; bu, yüksek tansiyonunuz veya böbrek hastalığınız varsa sorun olabilir. Koku duyunuz, sizi duman veya bozulmuş yiyecekler gibi potansiyel tehlikelere karşı uyarmak için de çok önemlidir.
Koku Kaybı Nedenleri Nelerdir?
Soğuktan kaynaklanan tıkalı bir burun, kısmi, geçici bir koku kaybının yaygın bir nedenidir. Bir polip veya burun kırığının neden olduğu burun geçişlerinde tıkanma da yaygın bir nedendir. Normal yaşlanma, özellikle 60 yaşından sonra koku kaybına da neden olabilir.
Koku nedir?
Burnunuz ve boğazın üst kısmındaki bir bölge, koku reseptörleri içeren özel hücrelere sahiptir. Bu reseptörler kokuları algıladıklarında beyne bir mesaj gönderirler. Beyin daha sonra belirli kokuyu tanımlar.
Bu süreçte burun tıkanıklığı, iltihaplanma, sinir hasarı veya beyin fonksiyonu durumu normal koku alma yeteneğinizi etkileyebilir.
İlginizi Çekebilir: Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Burnunuzun iç yüzeyiyle ilgili sorunlar
Burnunuzun içinde geçici tahrişe veya tıkanıklığa neden olan durumlar şunları içerebilir:
- Sinüzit
- Nezle, soğuk algınlığı
- Saman nezlesi
- Grip
- Alerjiye bağlı olmayan kronik tıkanıklık veya hapşırma
- Sigara içmek
- Burun geçişlerinizin tıkanması
Burnunuzdaki hava akışını engelleyen koşullar veya engeller şunları içerebilir:
- Sapmış septum
- Burun polipleri
- Tümörler
Soğuk algınlığı, alerji veya sinüs enfeksiyonlarının neden olduğu koku kaybı genellikle birkaç gün sonra kendiliğinden geçer. Bu olmazsa, daha ciddi durumları ekarte edebilmesi için doktora danışmanız gerekir. Ek olarak, nedene bağlı olarak koku kaybı tedavi edilebilir. Doktorunuz, bakteriyel bir enfeksiyonu tedavi etmek için size bir antibiyotik verebilir veya burun geçişinizi engelleyen herhangi bir şeyi ortadan kaldırabilir. Ancak bazı durumlarda koku kaybı kalıcı olabilir.
Beynin kokuyu algılayan bölgesine veya beynin kendisine giden sinirler, aşağıdakilerden dolayı hasar görebilir veya bozulabilir:
- Yaşlanma
- Alzheimer hastalığı
- Beyin anevrizması
- Beyin ameliyatı
- Beyin tümörü
- Diyabet
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN