Kan Dolaşım Sistemi

Dolaşım sistemi vücuttaki her organa ve sisteme dokunur. Çeşitli işlevlere sahip bir dizi farklı hücre içerir. Kırmızı kan hücreleri oksijeni hücrelere ve dokulara taşır, trombositler yaralanmadan sonra kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmak için kanda taşınır ve beyaz kan hücreleri enfeksiyon veya yaralanma bölgelerine taşınır.

Hemoglobin

Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde onlara rengini veren proteindir. Hemoglobin, akciğerlerde oksijen toplar, onu kırmızı kan hücrelerine taşır ve oksijeni kalp, kaslar ve beyin gibi dokulara bırakır. Solunumun bir atık ürünü olan karbondioksit (CO 2) de hemoglobin tarafından uzaklaştırılır ve ekshale edilmek üzere akciğerlere geri gönderilir.

Demir

Demir, insan fizyolojisi için önemli bir besindir. Kırmızı kan hücrelerinde hemoglobini yapmak için protein ile birleşir ve kırmızı kan hücrelerinin (eritropoez) üretiminde gereklidir. Vücut, demiri karaciğerde, dalakta ve kemik iliğinde depolar. Her gün hemoglobin yapmak için ihtiyaç duyulan demirin çoğu, eski kırmızı kan hücrelerinin geri dönüştürülmesinden gelir.

Kırmızı Kan Hücreleri

Kırmızı kan hücrelerinin üretimine eritropoez denir. Kendini adamış bir kök hücrenin tam işlevsel bir kırmızı kan hücresine dönüşmesi yaklaşık 7 gün sürer. Kırmızı kan hücreleri yaşlandıkça daha az aktif ve daha kırılgan hale gelirler.

Yaşlanan kırmızı hücreler, fagositoz olarak bilinen bir süreçte bir tür beyaz kan hücresi veya makrofaj tarafından çıkarılır veya yenilir. Bu hücrelerin içerikleri kana salınır. Bu süreçte açığa çıkan demir, yeni kırmızı kan hücrelerinin üretimi için kemik iliğine veya depolanmak üzere karaciğere veya diğer dokulara taşınır.

İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası

Normalde vücudun toplam kırmızı kan hücrelerinin yaklaşık yüzde 1’i her gün yenilenir. Sağlıklı bir insanda her gün yaklaşık 200 milyar kırmızı kan hücresi üretilir.

Beyaz Kan Hücreleri

Kemik iliği birçok türde beyaz kan hücresi üretir. Bunlar sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gereklidir. Enfeksiyonları önler ve bunlarla savaşırlar.

İlginizi Çekebilir: Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Ana beyaz kan hücresi veya lökosit türleri şunlardır:

Lenfositler:  Lenfositler kemik iliğinde üretilir.

Monositler:  Monositler kemik iliğinde üretilir.

Granülositler: Granülosit, üç tür beyaz kan hücresine verilen aile veya toplu addır.

Nötrofiller: Nötrofiller en yaygın granülositlerdir.

Eozinofiller: Eozinofiller, birçok parazitik enfeksiyon türüne ve parazitik solucanların ve diğer organizmaların larvalarına karşı mücadelede rol oynarlar.

Bazofiller: Bazofiller, beyaz kan hücrelerinin en az görülenidir ve histamin, heparin ve diğer maddelerin salınmasına neden olan çeşitli alerjenlere yanıt verir.

19 Mayıs 2021
191 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Call Now ButtonAra ve Teklif Al